Voor- en nadelen van sterilisatie/castratie honden
Je pup is alweer een half jaar oud en dat is een mooi moment om na te denken over het al dan niet steriliseren/castreren van je hond. Wat zijn de voor- en nadelen van het onvruchtbaar maken van je hond en wanneer is het beste moment?
Castreren of steriliseren?
Zowel reutjes als teefjes worden gecastreerd. Bij teefjes noemen we dit in de volksmond vaak steriliseren, maar dat is feitelijk niet juist. De term castreren betekent letterlijk het verwijderen van de geslachtsorganen. Bij een reu zijn dit de teelballen en bij een teefje worden de eierstokken eruit gehaald.
Je kunt je pup steriliseren/castreren om een nestje te voorkomen, vanuit medisch oogpunt of als er sprake is van ongewenst gedrag.
Voordelen van steriliseren/castreren
Bij een reu:
- is de kans dat hij zijn neus achterna gaat en wegloopt kleiner
- zal hij minder overal (buiten én binnen) plassen om zijn territorium te markeren
- is de kans dat hij machogedrag vertoont (rijgedrag, agressie naar andere reutjes) kleiner
Bij een teefje:
- heeft ze na sterilisatie/castratie geen kans meer op baarmoederontsteking en een verkleinde kans op melkkliertumoren
- geen loopsheid en kans op een ongewenste zwangerschap meer
Nadelen van steriliseren/castreren
Als er voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Deze zijn echter minimaal.
Het is vooral belangrijk te voorkomen dat je hond te zwaar wordt na een sterilisatie/castratie. De stofwisseling verandert en je hond kan meer eetlust hebben. Gelukkig heeft Royal Canin een voeding met een aangepast energiegehalte waardoor de kans op overgewicht een stuk kleiner wordt.
Twijfel je over castratie, dan kun je bij een reu kiezen voor een implantaat. Dit heet een chemische castratie en werkt 6-12 maanden.
Beste moment voor sterilisatie/castratie
Hét ideale moment bestaat niet. Bij een reu gaat de keuze vaak spelen op het moment dat zijn gedrag verandert. Overleg altijd met je dierenarts of een sterilisatie/castratie een oplossing kan zijn. Bij een onzekere hond is een castratie namelijk niet altijd verstandig.
Bij teefjes wordt de ingreep over het algemeen 2 à 3 maanden na de eerste loopsheid uitgevoerd