Hond mee in de auto, waar moet je op letten?
Nu je hond wat groter is, is het natuurlijk leuk om samen op pad te gaan. Naar een mooi wandelgebied, mee op visite of misschien zelfs mee op vakantie. Dan is het wel belangrijk dat je je hond veilig vervoert in de auto.
Wat kan er fout gaan?
Er is in Nederland geen wetgeving die bepaalt hoe je je hond moet vervoeren in de auto. Toch is het belangrijk je eigen veiligheid en die van je hond in acht te nemen.
Als je je hond namelijk los in de auto vervoert, is dat gevaarlijk voor beide. Wanneer je plotseling moet remmen, kan je hond naar voren schieten. De impact van de klap is 25 keer het gewicht van de hond. Bij een hond van 22 kg is dit dus een klap met 550 kg! Dat overleeft je hond niet en inzittenden kunnen ernstig gewond raken.
Hoe vervoer ik mijn hond dan veilig?
Er bestaat een honden-autogordel, een riem waarmee je je hond vast zet in de gordelsluiting. Als je voor deze optie kiest, zorg dan dat je hond een tuigje draagt. In geval van nood vangt zijn lichaam de klap op en niet alleen zijn nek. Bij grotere honden is deze optie vaak niet stevig genoeg.
De meest veilige optie is een stevige bench in de achterbak overdwars te plaatsen. Door deze dwars te zetten vangt het hele lichaam van de hond de eventuele klap op en niet alleen zijn voor- of achterkant.
Hondenrekken
Gebruik je liever geen bench, plaats dan een hondenrek tussen de verschillende ruimtes in de auto. Bevestig deze het liefst van bodem tot plafond omdat het gewicht van de hond tijdens een aanrijding of acuut remmen een flinke impact heeft en het rek dit moet opvangen.
Een rek voorkomt dat je hond van de ene ruimte naar de andere kruipt en verkleint het oppervlak dat hij door de auto geslingerd kan worden bij een ongeluk of acuut remmen. Doe je hond - voor zijn veiligheid - aan de gordelriem!
Wennen aan de auto
Laat je hond rustig wennen aan autoritjes, zijn reisbench of tuigje. Begin met korte ritjes naar leuke bestemmingen, zodat hij positieve associaties met de auto krijgt.
Is je hond wagenziek, dan verdwijnt dit meestal als hij gewend is. Blijft hij misselijk, raadpleeg dan de dierenarts. Er zijn medicijnen tegen misselijkheid.
Laat je hond nooit in de auto achter. Je dier loopt kans op oververhitting, onderkoeling of zelfs het risico gestolen te worden uit de auto.