Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Er komt een hond bij mijn kat logeren!

Wat gezellig! Je krijgt voor een weekendje of een aantal weken een hond te logeren. Heel leuk voor jou, maar wat denk je? Zal je kat hier ook blij mee zijn?

Maak een goede inschatting

Voor je 'ja' zegt tegen de logeerpartij, is het verstandig goed na te gaan in hoeverre je kat daar ook 'blij' mee zal zijn. Katten zijn territoriaal en leven het liefst solitair, dus de kans is groot dat ze de hond als een indringer zullen ervaren. Misschien heeft je kat al vaak met honden samengeleefd, dat kan natuurlijk ook. In dat geval zal ze een stuk minder afwijzend reageren op je plan. Natuurlijk is het ook van belang dat de hond rustig reageert op de aanwezigheid van jouw kat(ten).

Even wennen

Het mooiste zou zijn als de hond eerst een keer langs kan komen voor een korte, eerste kennismaking. Zo kunnen jij en het baasje van de hond een inschatting maken of de logeerpartij een succes zal worden of niet. Zorg er altijd voor dat de hond aangelijnd is en dat de kat weg kan als het haar te heet onder de pootjes wordt. Forceer nooit een ontmoeting tussen de twee. Gun de kat een ruimte waar de hond niet mag komen. Bescherm ook de hond tegen een eventuele aanval van je kat!

Groen licht

Als jullie er na het eerste bezoek vertrouwen in hebben dat deze twee elkaar wel zullen tolereren, kun je je voorbereiden op de logeerpartij. Zorg dat de hond een eigen vaste plek heeft - niet te dicht in de buurt van de vaste slaapplaats van je kat. Zo geef je hen allebei hun eigen ruimte. Zorg ook dat ze allebei een eigen eetplek hebben en dat de kattenbak op een plek staat waar de hond niet bij kan komen. Als je kat niet rustig haar behoeften kan doen, loop je kans op onzindelijkheid.

Aandacht verdelen

Leuk natuurlijk, zo'n hond als logee. Je gaat waarschijnlijk gezellig wandelen, speelt met de hond in huis en aait hem vaak. Maar vergeet je je kat niet? Zij verdient ook nog steeds voldoende aandacht en misschien zelfs wel een beetje meer. Er komt tenslotte zomaar een ander wezen haar leven in wandelen. Blijf dus ook één op één aandacht aan je kat besteden. Vindt je kat de hond een beetje eng, was dan je handen voor je tijd met haar doorbrengt. Anders ruikt ze de hond!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…