Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat bedoelt je kat met de verschillende geluiden?

Je kunt je kat nooit echt 'verstaan', maar je kunt wel je uiterste best doen om je kat te begrijpen. Uiteindelijk zul je ontdekken dat je kat met dezelfde geluiden iets probeert te bereiken.

Lichaamstaal en geluid

Je kat communiceert via miauwen en andere geluiden, in combinatie met lichaamstaal. De toonhoogte, lengte en sterkte van de geluiden bepaalt de betekenis. Naar schatting kan een volwassen kat uiteindelijk meer dan 60 verschillende geluiden maken. Van miauwen tot spinnen, tot een 'stille miauw' waarbij je kat alleen maar even haar bek lijkt te openen. Heb je een oosters kattenras, zoals een Siamees bijvoorbeeld, dan heeft ze waarschijnlijk meer aan je te vertellen dan de gemiddelde kat.

Ontwikkeling van miauwen

Wist je dat je kat toen zij nog een kitten was alleen maar kon piepen? Maar toen ze 12 weken oud was, had ze al een heel miauwrepertoire onder de knie. Met haar gemiauw kan ze vragen, klagen en jou laten weten dat ze blij is om je te zien. Met miauwen kan je kat overigens ook haar angst, pijn of verdriet uiten. Twijfel je of de oorzaak van haar gemiauw pijn is, ga dan zeker naar de dierenarts.

Blazen, spinnen, mekkeren, en andere geluiden

Naast de miauw heeft je kitten een scala aan andere geluiden waarmee ze kenbaar maakt wat ze wil of hoe ze zich voelt. 'BLAZEN' is altijd een teken van haar ongenoegen. Je kitten is bang, geïrriteerd of boos. 'SPINNEN' is meestal een uiting van genoegen. Maar dit is lang niet altijd het geval. Katten spinnen namelijk ook wanneer ze erge pijn hebben. Het is dus ook hier weer belangrijk om het geluid te koppelen aan de situatie.

'MEKKEREN' is dat typische geluid dat je kitten maakt wanneer ze bijvoorbeeld naar vogels kijkt. Wetenschappers zijn er nog niet uit of dit een uiting is van spanning of dat je kitten haar mogelijke prooi imiteert. 'ANDERE GELUIDEN' die je kitten kan maken variëren van een diep keelgeluid van ongenoegen tot haar eigen unieke vrolijke geluiden die soms bijna menselijk klinken. Wil je haar zo goed mogelijk leren begrijpen, observeer dan altijd rustig wat ze wanneer zegt, en op welke toon en manier.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…