Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

10 tips om je kat stressvrij te vervoeren

De meeste katten zijn niet zo dol op reizen. Maar ja, soms moet het even, voor een bezoek aan de dierenarts bijvoorbeeld. We geven 10 tips hoe je je kat zo stressvrij mogelijk vervoerd.

1. Een rustige reis begint met wennen aan de reismand. Zet de mand, zonder bovenkant en met een dekentje met de geur van je kat, in de woonkamer. Het liefst permanent en anders ruim van tevoren.

2. Met rust, geduld en beloning krijg je je kat zonder stress in de mand wanneer je haar wilt gaan vervoeren. Verstuif eventueel, minstens 30 minuten voor vertrek, synthetische feromonen (een imitatie van de geurstof waar je kat mee markeert) op het dekentje.

3. Houd de reismand zo stil mogelijk wanneer je ermee loopt, zodat je kat niet schrikt van bewegingen of stoten.

4. Reageer nooit boos op haar gemiauw, hier wordt ze nog onrustiger van. Maar negeer haar ook niet. Stel haar gerust door op een neutrale en rustige manier tegen haar te praten.

5. Reizen jullie met de auto, zet de reismand dan met de stoelriem vast of zet de mand klem tussen de voorstoel en achterbank. Zo valt de mand nooit wanneer je bijvoorbeeld hard remt.

6. Luister in de auto niet naar harde muziek.

7. Als je je kat op de fiets wilt vervoeren moet ze eerst helemaal aan haar reismand gewend zijn. Pas daarna kun je gaan oefenen: Zet de reismand goed vast op de bagagedrager, terwijl je naast de fiets blijft lopen. Blijft je kat kalm, probeer dan te fietsen. Negeer standaard gemiauw, maar zet niet door als je kat duidelijk bang is. Doe dan een stapje terug tot ze rustig genoeg is voor een tweede poging.

8. Afhankelijk van het karakter van je kat zal ze alles in de gaten willen houden of wordt ze juist angstig van wat ze ziet. Observeer wat voor jouw kat geldt en draai zo nodig de opening naar je toe.

9. Neem altijd wat brokjes mee om haar van haar eventuele stress af te leiden en rustiger te maken.

10. Houd er rekening mee dat je kat onderweg ziek of misselijk kan worden, of een plasje kan doen. Neem een extra dekentje mee, zodat je de reismand kunt verschonen wanneer ze de mand vies maakt.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…