Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe introduceer ik een hond bij mijn kat?

Wat voor hond kies je?

Er zijn twee opties die de kans op een succesvolle introductie groter maken: een pup óf een hond die katten gewend is. Een pup kun je nog van alles leren (dit kost dus ook veel meer tijd!) en een hond die katten gewend is, zal vaak de persoonlijke ruimte van je kat meer respecteren. Bedenk goed wat jouw voorkeur heeft en realiseer je dat een pup je kat ook regelmatig uit zal dagen voor een spel. Als je al een oudere kat hebt, is dit misschien niet de verstandigste keuze.

Respecteer je kat

Je kat was er eerst en moet ineens dealen met de komst van een hond. Respecteer je kat en en het feit dat zij mogelijk de eerste periode niet zo erg gecharmeerd is van je keuze... Zorg dat haar favoriete plekjes bereikbaar voor haar blijven en bij voorkeur niet bereikbaar zijn voor je nieuwe hond. Zo kan ze zich altijd terugtrekken als ze rust wil en liever even de confrontatie uit de weg gaat. Zorg verder voor een rustige introductie, waarbij je met name de hond in toom houdt.

Rustig wennen aan elkaar

Het is aan jou als baasje om zowel de hond als de kat veilig te houden en op een juiste manier aan elkaar te introduceren. Realiseer je dat als je kat zich in het nauw gedreven voelt, zij met haar nagels heel ernstige schade kan aanrichten bij de hond. Spreek ook af met degene waar je de hond vandaan hebt, dat je een proefperiode wilt om te kijken of je denkt dat je kat kan wennen aan haar nieuwe huisgenoot. Zo niet, dan kan de hond terug naar waar hij vandaan komt.

Kat en hond vrienden?

Er zijn tal van filmpjes waarin katten en honden de beste vrienden zijn en samen gezellig in de mand liggen. Onthoud dat je dit nooit kunt forceren. Je kat en hond worden vriendjes, of niet. Dwing ze nooit om samen ergens te liggen of iets samen te doen; dit werkt alleen maar averechts. Laat de twee in hun eigen tempo aan elkaar wennen en accepteer het ook als ze geen beste vrienden worden. Zie je bij één van de twee aanhoudende stress, overweeg dan ze weer uit elkaar te halen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…