Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe belangrijk is het jachtinstinct van je kat?

Het jachtinstinct van je kat; je wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Tijdens haar spel jaagt ze, ze rent achter vliegjes en vlinders aan en misschien heeft ze zelfs wel eens een prooi mee naar huis gebracht. Hoe belangrijk is dat jachtinstinct?

Gebouwd voor de jacht

Je kat is met haar scherpe hoektanden en nagels, en met haar soepele, gespierde bouw een echte jager. Hoewel huiskatten niet langer voor hun eigen voedsel hoeven te zorgen, besteden ook zij hun kittentijd vooral aan de ontwikkeling van jachtvaardigheden. In het spel met hun moeder en broertjes en zusjes leren ze loeren, besluipen, bespringen en vangen.

Prikkel haar jachtinstinct

Of je kat nu een binnen- of buitenkat is, haar jachtinstinct komt altijd naar boven. Het is belangrijk om haar een stimulerende omgeving te geven waarin ze haar behoefte om te jagen kwijt kan. Geritsel of gepiep trekt zeker de aandacht van je kat, maar een bewegend object blijft voor haar de belangrijkste prikkel om te gaan jagen. Je kat gebruikt ook in haar spel verschillende jachtstrategieën.

Jachtstrategieën

  • Je kat bespiedt, besluipt en bespringt haar speeltje in een langer traject. Hierbij maakt ze gebruik van haar zintuigen, snorharen en behendige lichaam.
  • Je kat wacht, muisstil zittend, af tot het speeltje haar richting op komt en slaat razendsnel toe op het juiste moment.
  • Je kat probeert het speeltje met haar poot ergens achter vandaan of uit te hengelen. Houd rekening met deze drie manieren van jagen wanneer je voor goede afleiding voor haar wilt zorgen.

Omgaan met spelagressie en 'cadeautjes'

Is je kat te agressief in haar 'jachtspel', dan is ze waarschijnlijk onvoldoende gesocialiseerd. Ze heeft dan als kitten niet de kans gehad om de (pijn)grenzen van anderen te leren kennen. In het artikel Ongewenst gedrag bij katten afleren kun je hier meer over lezen. Neemt jouw kat haar jachtbuit mee naar huis, straf haar daar dan niet om. Je kat neemt haar prooi van nature mee naar een voor haar veilige omgeving; haar thuis. Ook is haar gedrag zelfbelonend. Ze heeft iets gepresteerd!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…