Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Help, mijn kat is gewond!

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten, ook bij katten. Je kat kan een keertje ruzie krijgen met een buurtkat en een krab oplopen. Maar er kan natuurlijk ook iets gebeuren dat veel ernstiger is, zoals een aanrijding. Wat moet je dan doen?

Kleine wondjes bij je kat

Als je kat een krab op haar neus of oor heeft, heelt dat vaak vanzelf. Om het wondje te ontsmetten kun je een beetje betadine oplossen in schoon water en het wondje schoonmaken. Heeft je kat iets in haar poot, probeer dan het voorwerp voorzichtig te verwijderen en maak de wond schoon met de betadine-oplossing. Of probeer elke dag een paar minuten de poot te baden in een bakje lauwwarm water met soda of groene biotex. Raakt de wond toch ontstoken of geïnfecteerd, raadpleeg dan de dierenarts.

Ernstige verwonding bij je kat

Als je kat ernstiger gewond raakt, bijvoorbeeld na een aanrijding of een flinke vechtpartij met een ander dier, blijf als baasje dan zo rustig mogelijk. Natuurlijk ben je geschrokken, maar je kat vertrouwt op jou. Omdat ze pijn heeft en mogelijk in paniek is, kan ze bijten of krabben. Probeer haar zo voorzichtig mogelijk in een handdoek of deken te wikkelen en bel direct de dierenarts of rijd onmiddellijk naar de praktijk.

Insectenbeten

Katten jagen graag op vliegjes, vlinders, maar ook op bijen en wespen. Het kan gebeuren dat je kat geprikt wordt. Dit veroorzaakt ronde, vrij platte zwellingen. Zie je de angel nog zitten, wrijf erover met een doek totdat de angel in de doek blijft hangen. Ga de zwelling tegen met een koude doek gedrenkt in azijn. Is je kat geprikt in haar bek of keel, haast je dan naar de dierenarts. De zwelling kan levensbedreigend zijn!

EHBO voor je kat

Het is aan te raden een EHBO-cursus voor huisdieren te volgen. Daar leer je hoe je het beste kunt handelen in uiteenlopende situaties. Het is verstandig een EHBO-koffertje te hebben met spullen om eerste hulp te kunnen verlenen. Bekijk voor de inhoud van zo'n koffer de website van LICG: https://www.licg.nl/ehbo-bij-huisdieren.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…