Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe werkt de smaak van je kat?

Waarom eet je kat het ene brokje wel en het andere niet? En waarom vindt ze natvoer bijvoorbeeld zo lekker? Bij katten spelen meer factoren mee dan alleen smaak...

Smaakpapillen van je kat

Je kat heeft ongeveer vijfhonderd smaakpapillen. Als mens heb je er ruim negenduizend. Katten proeven dus minder dan wij. Katten onderscheiden zout, zuur en bitter en hebben geen directe voorkeur voor zoet. Katten hebben een duidelijke voorkeur voor voedsel op vleesbasis. Daar zitten ook de voedingsstoffen in die zij nodig hebben om gezond te blijven. Het onderscheiden van de bittere smaak beschermt ze tegen gif. Maar pas op: soms knabbelt je kat toch aan een giftige plant.

De rol van geur bij eten

Veel meer dan bij mensen speelt de geur een rol bij eten. De kat heeft maar liefst dertien keer meer reukreceptoren dan de mens. Zo kan ze bedorven voedsel makkelijk herkennen en haar hapje beoordelen op eetbaarheid voor ze eraan begint. Dit zorgt er ook voor dat je kat natvoeding dat al even staat, liever niet meer opeet. Geef je kat daarom altijd zoveel natvoeding dat ze het in één keer opeet. Reinig haar etensbakje ook altijd goed en zonder een al te sterk ruikend afwasmiddel.

Structuur van haar eten

Ook de structuur van haar voedsel speelt een grote rol. Sommige katten houden van een knapperig brokje, andere hebben liever een brokje met een zachte inhoud. De vorm speelt ook een essentiële rol. De Siamees heeft bijvoorbeeld een heel spitse snuit en kan daardoor beter een wat hoger brokje oppakken. Royal Canin heeft voor deze raskat dan ook een piramidevormig brokje ontwikkeld. De Maine Coon heeft weer een veel grotere bek en sterke kaken: voor haar is er een grotere en stevigere brok.

Kieskeurige kat

Nu je dit allemaal weet, snap je misschien ook beter waarom katten soms als kieskeurige eters worden bestempeld. Maar ook een kieskeurige kat moet wel voldoende eten om de benodigde voedingstoffen binnen te krijgen. Royal Canin heeft daarom drie soorten voeding ontwikkeld voor 'moeilijke eters':

  1. Exigent Aroma - met een extra lekkere geur.
  2. Exigent Savour - met twee verschillende vormen brokjes voor het juiste gevoel.
  3. Exigent Proteïne - met extra eiwitten voor voldoende voedingsstoffen.

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…