Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kan mijn kat rouwen?

Op de vraag of katten rouwen, kunnen we geen antwoord geven; dat weten we simpelweg niet. Vast staat dat sommige katten wel degelijk van slag kunnen zijn als een huisgenootje komt te overlijden.

Zoekgedrag

Als een huisgenoot verdwijnt (overleden, weggelopen, herplaatst), kan je achtergebleven huisdier zoekgedrag gaan vertonen. Of dat uitgelegd kan worden als 'verdriet' of rouwen valt te bezien: er is iets veranderd in huis en je kat reageert daar op. Als de verhouding tussen de twee dieren niet zo best was, kan je kat nog steeds zoekgedrag vertonen. Maar dat gedrag zal al snel overgaan in 'opluchting' dat je kat het huis weer voor zich alleen heeft...

Gedragsverandering

Sommige katten laten wel degelijk gedragsveranderingen zien als een huisgenoot weg is. Ze kunnen overmatig gaan miauwen, meer aandacht vragen of zelfs tijdelijk onzindelijk worden. Het heeft er alles mee te maken dat haar routine verstoord is en mogelijk mist je kat haar maatje ook wel echt. Als de twee heel close waren, kan dat heel goed. Help je kat door haar iets meer aandacht te geven, vaker met haar te kroelen en te spelen. Leidt haar een beetje af; het gedrag normaliseert vanzelf.

Hoe lang 'rouwt' een kat

Net als bij mensen is dat heel verschillend. De ene kat rouwt helemaal niet en daar merk je helemaal niets aan en de andere kat kan wel weken van slag blijven. Signalen van rouw kunnen zijn:

  • Meer miauwen
  • Meer slapen
  • Minder eten
  • Aanhankelijker zijn
  • Zoekgedrag vertonen
  • Sproeien
  • Staren
  • Niet graag willen spelen

Nieuwe kat erbij?

Wees daar een beetje voorzichtig mee. Het feit dat je kat het goed kon vinden met de overleden kat, wil niet zeggen dat het automatisch ook goed gaat met een nieuwe kat. Beter is het om het even aan te kijken en te wachten tot haar gedrag zich normaliseert. Blijf je na enkele maanden heel sterk de indruk krijgen dat je kat echt een maatje mist, kies dan zorgvuldig een nieuwe kat en introduceer ze weer met geduld en aandacht aan elkaar.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…