Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom moet mijn kat voldoende drinken?

De voorouders van onze katten leefden in de woestijn en kregen alleen het vocht uit hun prooi binnen. Zij dronken vrijwel nooit. Daarom drinken onze katten ook vaak slecht, maar tegenwoordig heeft hun lijf wel meer vocht nodig om gezond te blijven.

Gevolgen van (te) weinig vocht

Je kat bestaat voor 80% uit water. Ze heeft dus veel vocht nodig om haar gehele lijf gezond te houden en goed te kunnen functioneren. De eerste problemen met te weinig vochtopname dienen zich vaak aan bij haar urinewegen. Ze kan last krijgen van blaasontsteking of blaasgruis en uiteindelijk worden ook haar nieren aangetast. Als de nieren aangetast zijn, is die schade onherstelbaar. Kortom, dit wil je echt voorkomen.

Obstipatie oftewel verstopping

Als je kat chronisch te weinig vocht opneemt, tast dit ook haar spijsverteringsstelsel aan. Haar darmen onttrekken vocht uit haar lichaam om haar ontlasting soepel te houden. Als je kat te weinig vocht heeft, wordt haar ontlasting steeds droger, waardoor ze steeds moeilijker kan poepen. Uiteindelijk kan ze zelfs verstopt raken. Zie je dat je kat problemen heeft met poepen, ga dan altijd naar je dierenarts.

Gezonde urinewegen

Het is dus belangrijk dat je kat voldoende drinkt om haar urinewegen en nieren gezond en in goede conditie te houden. Toch kan het gebeuren - zeker als je kat ouder wordt - dat ze hier op een dag last van krijgt. Vermoed je dat je kat problemen heeft met haar urinewegen doordat haar plasgedrag verandert, aarzel dan niet en ga met haar naar de dierenarts. Als ze inderdaad een probleem heeft, kan je dierenarts dit verhelpen en mogelijk adviseren haar over te zetten op speciale voeding.

Urinary Care

Speciale voeding, zoals ROYAL CANIN® Urinary Care, stimuleert je kat meer te drinken, waardoor haar urine minder geconcentreerd is en dit is weer gezond voor haar urinewegstelsel. Denk je dat jouw kat te weinig drinkt en overweeg je over te stappen, overleg dit dan met je dierenarts of jouw kat baat heeft bij deze specifieke voeding. Natvoeding (80% water) is ook een optie als je kat weinig drinkt.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…