Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat vecht met katten uit buurt

Als je kat buiten komt, bestaat er een kans dat ze soms ruzie krijgt met een andere kat uit de buurt. Dat hoeft niet erg te zijn, maar als er gewonden vallen of als je kat er veel stress van ervaart, is dat wel vervelend. Wat kun je dan doen?

Waarom vechten katten?

Wat de reden van een vechtpartij is, is voor ons mensen vaak lastig te bepalen. Katten vechten niet om de rangorde te bepalen en alleen in geval van nood of extreem gevoel van bedreiging. Er ligt vaak een serieus conflict aan ten grondslag. Buiten zal het voornamelijk een territoriumzaak zijn. Katten zijn zeer territoriaal en dulden lang niet altijd een ander kattenbeest in hun leefruimte. Vandaar dat je ook meestal geen buurtkatten in je tuin aantreft als je zelf een kat hebt.

Katten uit laten vechten?

Als je katten ziet vechten, probeer het dan altijd te stoppen door er tussen te gaan staan of in je handen te klappen. Katten kennen geen overgavegedrag en de vechtpartij kan daarom lang duren en uitmonden in gewonde dieren. Wonden kunnen gaan infecteren en tijdens het vechten kunnen er ook nog eens besmettelijke ziektes worden overgedragen. Probeer vechtende katten daarom altijd uit elkaar te halen.

Wat je als baasje kunt doen

Als jouw kat vaak vecht met katten uit de buurt, is het wijsheid te achterhalen met welke kat het conflict precies is. Probeer het baasje te achterhalen en neem contact op. Mogelijk mankeert de andere kat iets, of is hij of zij nog niet gecastreerd/gesteriliseerd. Probeer met de andere eigenaar tot een oplossing te komen door beide katten na te laten kijken door een dierenarts en eventueel te castreren/steriliseren.

Herenigen onder toezicht

Spreek tijdelijk vaste tijden af dat de ene kat buiten is en dan de ander, zodat ze elkaar een tijdje niet tegenkomen. Als beide katten gezond zijn, kunnen jullie proberen de katten te herenigen op neutraal terrein als jullie er allebei bij zijn. Leid ze bijvoorbeeld af met wat lekkers. Dikke kans dat ze elkaar uiteindelijk zullen tolereren en elkaar met rust zullen laten. Gaat het echt niet, dan zit er niets anders op dan de kat binnen te houden of de tuin katvriendelijk af te schermen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…