Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Je kind goed om laten gaan met de kat

Hoera, jullie krijgen een kat in huis! Je kinderen willen vast spelen, knuffelen helpen met de verzorging en het grootbrengen van je kat. Hoe betrek je je kinderen hier op de juiste manier bij?

Kat opvoeden

Je wilt je kat goed opvoeden, zodat ze zich netjes gedraagt in huis, maar ook naar je kinderen toe. Het is belangrijk dat kinderen al vroeg tijd doorbrengen met een kitten, zodat deze al bekend is met kinderen. Zo verklein je de kans op een bange kat in de toekomst. Om je kat netjes met kinderen om te laten gaan, is het ook belangrijk dat je kinderen netjes met de kat omgaan. Leer ze de kat altijd rustig te benaderen en haar nooit iets tegen haar wil te laten doen.

Extra voorzichtig met jongere kinderen

Als iets ontzettend lief is, wil je niets liever dan knuffelen en vasthouden. Dat geldt ook voor jongere kinderen als ze een kitten zien! Leer dat een kat knijpen uit den boze is en dat ze na het oppakken ook voorzichtig neergezet hoort te worden. Begin daarom eerst samen met je kind de kat te knuffelen. Zo leer je welke plekken prettig zijn voor je kat en oefenen kinderen in het voorzichtig zijn. Vertel je kinderen dat een kat slaap nodig heeft en dat een slapende kat niet gestoord mag worden.

Waar kunnen kinderen bij helpen bij de opvoeding?

Je kunt kinderen betrekken bij grootbrengen van je kat. Maak wel duidelijke afspraken en leg de verantwoordelijkheid niet totaal bij hen. Consistentie in aanleren is belangrijk, dus iedereen moet op één lijn zitten. Kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen bij:

  • wennen aan aaien en vasthouden
  • eten geven 
  • borstelen 
  • opruimen van plasincidentjes 
  • belonen na goed gedrag

Blijf als ouder betrokken en blijf zelf verantwoordelijk voor het afleren van ongewenst gedrag.

Opgepast met de kattenbak!

Je kat is vatbaar voor parasieten. Dit staat los van hygiëne. Je kitten kan bijvoorbeeld spoelwormen bij zich dragen. De larven hiervan zijn besmettelijk voor mensen en dus ook voor je kinderen. Laat je oudere kinderen toch helpen bij het verschonen van de kattenbak? Zie er op toe dat ze direct erna hun handen wassen en contact met ogen en mond vermijden. Een andere mogelijkheid is het laten dragen van handschoenen die jullie speciaal voor de verschoning gebruiken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…