Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat en de dieren op straat

Als je kat buiten komt, komt ze ook andere dieren tegen. Weet jij hoe ze daarop reageert? Kan ze goed met de kat van de buren of jaagt ze de hond van verderop de stuipen op het lijf?

Andere dieren

Op straat kan je kat andere dieren tegenkomen. Honden, vogels en muizen. Een kat heeft een jachtinstinct, dus de kans bestaat dat ze af en toe iets vangt. Wees je daar bewust van. Ze komt waarschijnlijk ook andere katten tegen. Vaak respecteren katten elkaars territorium en is er niets aan de hand. Maar als je merkt dat jouw kat vaak de aanstichter is van vechtpartijen, is het tijd om in te grijpen. Datzelfde geldt als je kat honden aanvalt; ook dat gebeurt!

Stress

Het kan ook zijn dat jouw kat juist veel stress ervaart van dieren die zij buiten tegenkomt. Misschien wordt zij wel belaagd door de kat van de buren, of valt een hond uit de buurt jouw kat telkens aan als hij haar tegenkomt. Je kat kan dan best veel stress ervaren van haar avonturen buiten. Het is dus belangrijk dat je je kat, ook als ze buiten is, enigszins in de gaten houdt. Volg haar eens en kijk hoe ze zich gedraagt. Je zult misschien versteld staan van haar gedrag!

Sociaal

Het kan ook nog zijn dat je kat heel sociaal is, misschien zelfs iets té sociaal. Ze loopt bijvoorbeeld graag mee met mensen die hun hond uit laten. Ze kroelt misschien met Jan en alleman. Dat is natuurlijk schattig, maar er schuilt ook een klein gevaar. Wat nu als ze zo ver mee loopt dat ze de weg terug niet meer weet? Of onderweg schrikt van iets en zo verdwaalt? Of iemand vindt haar zo leuk dat diegene haar wel mee zou willen nemen... Zorg in elk geval dat ze gechipt en geregistreerd is!

Maatregelen

Als alles goed gaat is het natuurlijk niet nodig om maatregelen te nemen. Je kat kan lekker genieten van haar buiten zijn. Maar als je kat onrust veroorzaakt, zelf onrust ervaart of zichzelf in moeilijkheden brengt, dan kun je overwegen haar iets te beperken in haar vrijheid. Je zou de tuin katvriendelijk kunnen afschermen. Of haar alleen naar buiten laten als je zelf een oogje in het zeil kunt houden. Onthoud dat jij verantwoordelijk bent voor het gedrag van je kat; ook als zij buiten is!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…