Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe werken de ogen van mijn kat?

De ogen van je kat zijn misschien onweerstaanbaar mooi en zelfs wat mysterieus. Je bent daarom vast nieuwsgierig of ze ook hetzelfde werken als mensenogen. Nou, niet helemaal. Lees maar mee.

Kan mijn kat meer zien dan ik?

De ogen van je kat werken bijna hetzelfde als onze ogen. Achter ons oog bevindt zich de retinalaag dat licht naar de hersenen stuurt en die vertalen het naar beelden. De retinalaag is gemaakt van zogenoemde staven en kegels. De staafjes 'zien' in schemer en detecteren beweging, kegels verwerken fel licht en kleuren. Omdat katten aanzienlijk meer staafjes hebben dan kegels, kunnen zij beter zien in schemer maar zien ze minder kleur. Katten onderscheiden voornamelijk geel en blauw.

Beweging is belangrijker

Katten zijn jagers en dus speelt beweging een heel belangrijke rol bij hun zicht. De staafjes detecteren ook de beweging en omdat katten veel meer staafjes hebben dan kegels, kunnen zij beweging dus ook beter detecteren dan wij mensen. Daarbij hebben katten ook nog eens een wijder zicht dan mensen. Wij kunnen in één blik ongeveer 180 graden zien, een kat ongeveer 200 graden.

Reflecterende ogen

Iedereen is vast wel eens geschrokken van de reflecterende ogen van een kat in het donker. We leggen je uit waar die reflectie vandaan komt. Zowel katten als honden hebben een tapetum, een laag reflecterende cellen achter het netvlies. Zodra licht door het netvlies gaat, reflecteert het van het tapetum en gaat het terug door het netvlies, zodat de staven en kegeltjes nog meer licht kunnen ontvangen. Dit veroorzaakt die reflecterende ogen in het donker!

Ziet een kat dan beter dan wij?

Heeft een kat dan scherper zicht? Nee, niet helemaal. Katten zijn zelfs een beetje bijziend. Dat betekent dat ze veraf niet zo goed zien. Een kat ziet een object het best op een afstand tussen de twee en vijf meter. Als een object te dichtbij is, kunnen ze het ook niet zo goed zien omdat hun ogen de spieren missen om de lens bij te stellen voor goed zicht dichtbij. Je kat kan daarom flink moeten zoeken naar een brokje récht voor haar neus...


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…