Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat wordt kaal!

Als de vacht van je kat niet mooi egaal is en zelfs kale plekken vertoont, duidt dat op onderliggende problemen. Het is dan altijd aan te raden om uit te zoeken waardoor die kale plekken veroorzaakt worden.

Symptomen

Veel kale plekken ontstaan doordat je kat onstilbare jeuk ervaart. Ze blijft dan krabben of likken op één bepaalde plek waardoor haar haren daar loslaten. De huid raakt geïrriteerd en zal rood zien. Zolang de kat de huid niet met rust laat, zal het haar niet terug groeien. Er zijn ook (huid-)aandoeningen die haaruitval veroorzaken. Het is dus zaak om te achterhalen wat de jeuk of de kaalheid veroorzaakt.

Mogelijke oorzaken

Elke kat verliest haar en in de ruiperiode een beetje meer dan normaal. Dat is niet erg. Maar als er kale plekken ontstaan, en/of haar vacht heel dof en breekbaar is, dan is er iets aan de hand. Het is niet altijd makkelijk om de oorzaak te achterhalen, maar de eerste mogelijke oorzaken die je dierenarts zal bekijken zijn: 

  • Parasieten
  • Schimmel 
  • Allergie 
  • Hormonale problemen

Als het niet lukt om de oorzaak te achterhalen, kan je worden doorverwezen naar een dermatoloog.

Speciale voeding of medicatie

Als je kat huidproblemen ervaart is het altijd aan te raden naar de dierenarts te gaan. Zij kan je adviseren om eerst een aangepaste voeding te geven. Voeding kan veel doen om een gezonde huid te ondersteunen. Royal Canin heeft een groot assortiment voedingen die een goede huidconditie ondersteunen of die geschikt kunnen zijn bij een voedselallergie. Overleg met je dierenarts of het wijs is deze voeding aan jouw kat te geven en hoe je dit het beste in kunt zetten.

Stress

Soms ontstaan de kale plekken vanwege stress. Als een kat stress ervaart, kan ze zichzelf overmatig gaan verzorgen. Zichzelf verzorgen heeft een kalmerend effect voor je kat. Indien stress de oorzaak is, is het zaak te achterhalen wat die stress veroorzaakt en of je de oorzaak kunt wegnemen. Soms is het raadzaam een kattengedragsdeskundige in te schakelen of een feromonen-verdamper op te hangen. Ook voeding kan soms helpen je kat meer tot rust te laten komen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…