Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waar gaat mijn kat 's nachts naartoe?

Katten worden nachtdieren genoemd. Dit is deels waar omdat je kat vaak actief is in de schemering en soms zelfs in de nacht. Gaat jouw kat naar buiten, dan vraag je je misschien af wat ze daar buiten doet.

Actief in de schemering

De meeste katten slapen overdag en worden zo rond de schemering actiever. Dit is het moment waarop veel katten instinctief gaan jagen op huismuizen, veldmuizen en konijnen. Het zicht van je kat is op schemertijden afgestemd en is bij weinig licht 6 tot 8 keer beter dan dat van mensen. Een kat jaagt ook in de schemering omdat zij van nature leeft van kleinere prooien die aan het begin van de avond actief worden.

Hoe volg ik wat mijn kat doet?

Is jouw kat een buitenkat? Als baasje wil je dan misschien weten waar zij 's nachts heen gaat. Een tracker is dan een oplossing om het nachtelijke gedrag van je kat te volgen. Buitenkatten die actief zijn in de avond, leggen vaak flinke afstanden af. Zij volgen het landschap en komen soms op plekken die je niet direct verwacht. Een gps-tracker geeft je meer inzicht in de route die je kat aflegt. Houd daarbij wel in gedachten dat een halsbandje andere gevaren kan opleveren, zoals beknelling.

Mijn kat binnenhouden of niet?

Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn. Het is dus niet beter om je kat binnen of buiten te houden. Gevaren zijn er overal:

  • verkeer is een groot risico voor buitenkatten
  • buurthonden en -katten kunnen zorgen voor stress en ziektes
  • niet iedereen is kattenliefhebber
  • binnenkatten hebben grotere kans op obesitas en gedragsproblemen

Castreren/steriliseren

Als een kat gecastreerd/gesteriliseerd is, wordt de drang om te zwerven minder. Je kat blijft dan dichter bij huis en gaat minder snel het gevecht aan met andere katers in de buurt. Een kat heeft wel tijd nodig om te herstellen van een castratie/sterilisatie. De meeste dierenartsen raden daarom aan je kat na de ingreep 3 tot 4 dagen binnen te houden. Bij sterilisatie van een poes wordt zelfs een langere herstelperiode aanbevolen. Raadpleeg je dierenarts voor advies.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…