Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe bereid je je voor op een nieuwe kat in huis?

Stel: je hebt afscheid moeten nemen van je oude kat en je hebt besloten een nieuwe kat in huis te nemen. Hoe kun je je huis dan voorbereiden, zodat je nieuwe kat zich snel thuis voelt?

Oude geuren

Katten zijn territoriale en ook nog eens solitair levende dieren; ze leven dus meestal het liefst alleen. Als je een nieuwe kat wilt introduceren in je huis, is het voor die kat fijn als de geuren van de oude kat zoveel mogelijk weggenomen zijn. Dat is niet zo eenvoudig, want katten hebben een goed reukvermogen. Maar je kunt oude mandjes en kleedjes vervangen door nieuwe. Ook krabpalen dragen de geur van je oude kat; tussen de voetkussens zitten geurklieren.

Rustig laten wennen

Een nieuwe kat; een ander karakter. Elke kat is uniek en heeft haar eigen gewoontes. Was je oude kat nergens bang voor, je nieuwe kat kan misschien meer tijd nodig hebben om te wennen. Laat haar dus eerst in een kleine ruimte rustig wennen en bekijk hoe ze reageert. Gaat ze direct op onderzoek uit, dan kun je haar al snel de rest van het huis laten ontdekken. Kruipt ze weg, zorg dan dat er een kattenbak, eten en drinken staat en laat haar rustig wennen.

Binnen houden

Een nieuwe kat moet eerst goed weten wat haar thuis is en zich daar ook helemaal comfortabel voelen voor je haar naar buiten kunt laten. Als je haar te vroeg naar buiten laat en ze schrikt, kan ze misschien haar huis niet meer terugvinden. Hoe lang je een kat binnen moet houden verschilt, maar houdt haar minimaal twee weken binnen. Is ze volkomen relaxt en wil ze graag naar buiten, laat haar dan eerst alleen buiten als je er bij bent. Blijft de kat angstig, hou haar dan nog even binnen.

Rust en regelmaat

Bied je nieuwe kat rust en regelmaat. Geef haar op gezette tijden eten en speel op vaste momenten met haar. Leer haar ook op welke plekken ze wel en niet mag komen in huis en wees daar consequent in. Heb je kinderen? Vraag hen dan de kat de eerste periode zoveel mogelijk met rust te laten en de kat naar hen toe te laten komen. Zorg altijd voor een goed bereikbare kattenbak op een rustige plek in huis. Zet haar eten en drinken op een andere rustige plek in huis.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…