Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wanneer schakel je een kattengedragsdeskundige in?

Soms vertoont je kat gedrag waarvan je niet begrijpt waarom ze dat doet. Ze plast bijvoorbeeld naast de bak, miauwt 's nachts veelvuldig of maakt ruzie met je andere kat. Dan kan het handig zijn om een kattengedragsdeskundige in te schakelen.

Eerst naar de dierenarts

Het eerste dat een kattengedragsdeskundige tegen je zal zeggen als je contact met haar opneemt is: 'ben je bij de dierenarts geweest en is ze lichamelijk helemaal gezond?' Want heel veel ongewenst gedrag van katten komt voort uit ziekte. Als je kat gedrag vertoont dat zij eerst niet deed en je kunt niet goed achterhalen waarom zij dit doet, ga dan altijd eerst naar de dierenarts om uit te sluiten dat ze iets mankeert.

Gedrag van de kat interpreteren

Als een kat onzindelijk is en het baasje is bijvoorbeeld vaak van huis, of heeft een nieuwe relatie, wordt het plasgedrag wel eens uitgelegd als jaloezie of 'pesterij'. Een kat pest echter niet. Er ligt dus echt een andere reden ten grondslag aan haar gedrag. Om het gedrag van je kat goed te interpreteren en te achterhalen waarom zij bepaalde dingen doet zoals ze die doet, kun je een kattengedragsdeskundige inschakelen. Zij heeft veel kennis van kattengedrag en kan vaak de oorzaak achterhalen.

Op bezoek

Vaak volgt eerst een intakegesprek om de aard van het probleem vast te stellen en naar aanleiding daarvan zal de kattengedragsdeskundige bepalen of het nodig is dat zij bij jullie langskomt. Als een kat bijvoorbeeld onzindelijk is, is het soms nodig dat zij de thuissituatie komt bekijken. Misschien staat de bak op de verkeerde plaats, is de kattenbak niet onbeperkt bereikbaar of is hij te klein! Aan zo'n consult zijn altijd kosten verbonden; informeer daar op voorhand naar.

Probleem wordt heel vaak opgelost

Het mooie van het inschakelen van een kattengedragsdeskundige is dat haar visie en oplossingen vaak frustratie wegnemen bij zowel jou als de kat. De kat vertoont het ongewenste gedrag niet omdat ze dat leuk vindt. Een kattengedragsdeskundige geeft je altijd handvatten die je kunnen helpen om het probleem op te lossen. Soms is er tijd en geduld voor nodig, maar uiteindelijk kan er na haar bezoek weer in harmonie worden samengeleefd!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…