Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat is dominant

Experts in kattengedrag voeren al jaren de discussie of dominantie onder katten bestaat. Toch kun je het gevoel hebben dat je kat dominant is tegenover andere katten of jou als baasje. Hoe ga je hiermee om en waar komt het gedrag vandaan?

Bestaat dominantie bij katten?

Katten hebben een ingewikkeld systeem om te laten zien wie de baas is. Je kat kan bij andere katten het beste plekje en de lekkerste snack opeisen. Ze gebruikt hierbij subtiele signalen richting andere katten, zoals het verspreiden van geur of veranderen van houding. Het onderling wegjagen is geen teken van dominantie. Je kat maakt bijvoorbeeld een andere kat wakker en gaat op dezelfde plek liggen. Voor katten is dit normaal gedrag en de situatie kan binnen twee uur weer omkeren.

Rangorde bij katten

Katten leven, eten en jagen van oorsprong alleen. Toch bepalen zij soms in een groep een rangorde op een manier die wij mensen moeilijk begrijpen. Kent een groep katten een rangorde, dan wordt deze vooral bepaald door de karakters. Een groep katten vormt onderlinge afspraken op allerlei subtiele manieren. Als er een kat vertrekt of overlijdt binnen een groep, kan het weken duren totdat nieuwe 'afspraken' gemaakt zijn. Een boeiend proces voor ons als baasjes.

De baas zijn over je kat

Er zijn mensen die denken dat je duidelijk de baas moet zijn over je kat. Dit is een achterhaald en wat ouder idee. Het is beter om naast elkaar te leven en de eigen wil van je kat te respecteren. Je voorkomt angst en onzekerheid bij je kat en kunt zo meer genieten van elkaars aanwezigheid. Je kunt dominantie bij katten beter vertalen naar zelfverzekerd en ondernemend gedrag. Zo kun je je kat beter begrijpen en de vrijheid geven die zij nodig heeft. Je krijgt hier een tevreden kat voor terug.

Karakter van je kat en grenzen stellen

De ene kat is ondernemender dan de andere. Ook kan je kat een sterke persoonlijkheid hebben. Als baasje weet je dit vaak goed in te schatten als je al even samenleeft. Je kunt je kat wel grenzen stellen. Geef je kat een time-out door haar even op de gang te zetten of zeg een keer 'nee' als zij te veel aandacht van je vraagt. Ga hierbij voorzichtig te werk en laat straffen bij ongewenst gedrag achterwege. Leer elkaar beter te begrijpen en versterk zo de band met je kat.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…