Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Heeft mijn kat roos?

Je kat heeft jeuk, krabt regelmatig en heeft een schilferige huid. Overal vind je de witte schilfertjes: in haar mandje, op je schoot... Je kat lijkt wel een soort roos te hebben! Hoe komt dat en wat kun je ertegen doen?

Roos als gevolg van huidprobleem

Katten kunnen net als mensen last hebben van huidschilfering. Omdat katten veel meer haar hebben dan wij, kan huidschilfering bij hen een veel vervelendere aandoening zijn dan voor ons. Roos is vaak een gevolg van een onderliggend (huid-)probleem. De huid beschermt je kat tegen invloeden van buitenaf en het is dus belangrijk deze in een goede conditie te houden. Als je kat roos heeft, is het dus aan te raden hier iets tegen te doen.

Wat is huidschilfering?

Als de huid van de kat schilfert, is dat een indicatie dat er iets mis is met de huid. De huid gaat extra nieuwe huidcellen aanmaken. Deze komen er aan de buitenkant weer vanaf: schilfering. De huid heeft meer moeite om bacteriën tegen te houden, waardoor deze kan gaan ontsteken en jeuken. Afhankelijk van hoe ernstig je kat huidschilfering heeft, kun je ook wat korstjes op de huid aantreffen, meer haarverlies, kale plekken en je kat wast zichzelf mogelijk meer dan normaal.

Oorzaken van huidschilfering

Schilfers kunnen een symptoom zijn van een huidschimmelinfectie (ringworm), die de huid binnendringt via wondjes en haarzakjes en de bovenste huidlaag aanvalt. Ook de voeding van je kat kan schilfers veroorzaken, als je kat een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Het proces van huidvernieuwing en haargroei verbruikt tot wel 30% van de eiwitinname van je kat. Het is dus belangrijk dat zij hoogwaardige en voldoende eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast zijn omega-3 en -6 vetzuren essentieel.

Levensstijl

De levensstijl is nog een factor die van invloed kan zijn. Als de omgeving waarin je kat verblijft heel warm is, kan haar huid uitdrogen. Dit, in combinatie met excessief wassen, is een veelvoorkomend probleem bij binnenkatten. Huidschilfering is vrij eenvoudig op te lossen, maar ga altijd eerst naar de dierenarts, zodat zij kan vaststellen wat de oorzaak is van de roos. Zij heeft dan ook een advies hoe je dit kunt oplossen en jij je kat weer aan een gezonde huid kunt helpen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…