Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat zeurt en bedelt

Je kat die constant om je heen cirkelt of je met smekende ogen aankijkt terwijl jij zit te eten. Je kat blijft maar zeuren, maar bedelt ze om eten of ...

Redenen zeurgedrag bij je kat

Redenen voor bedelgedrag kunnen uiteen lopen. Je kat kan het volgende willen:

  • aangehaald worden
  • spelen
  • eten
  • of iets anders... 

In het laatste geval kan het gaan om een medische aandoening of iets waardoor de dagelijkse routine van je kat verstoord wordt. Probeer de oorzaak te achterhalen en kijk of je actie kunt ondernemen. Als je kat 'zeurt' is dat dus niet altijd om eten. Door haar vraag om aandacht te 'belonen' met eten, wordt het bedelen aangeleerd gedrag.

Geduld van twee kanten

Katten staan erom bekend dat ze slim en echte doorzetters zijn. Ze zullen lang blijven miauwen terwijl je achter de laptop zit of gooien expres je vaas met bloemen om. Probeer niet boos te worden of in de lach te schieten, negeren blijft de beste optie om het gedrag niet te belonen. Het opdringerige gedrag van je kat kan jullie band ernstig verstoren. Wees geduldig en op langere termijn neemt het gedrag vast af. Is dit niet het geval? Overweeg dan om een kattengedragsdeskundige in te schakelen.

Honger of eten stelen door je kat

Als je kat bedelt of zeurt terwijl je eet, is het goed om je af te vragen of zij niet op een te streng dieet zit. Katten op een dieet kunnen erg gefocust raken op eten. Hanteer daarom de juiste frequentie en hoeveelheid voeding voor je kat en ga na of de voeding haar voldoende verzadigt. Vraag je dierenarts om advies. Je kat steelt mogelijk eten van je bord. Dit is lastig te negeren. Geef haar eigen voeding op het moment dat jij eet of plaats je kat kort in een andere ruimte rond etenstijd.

Verveling bij je kat

Katten slapen soms wel 18 uur per dag. Op de wakkere momenten is ze actief en daar betrekt ze jou graag in. Zorg dat je de nodige aandacht geeft door een paar keer per dag een spelletje te spelen, te knuffelen of een fijne borstelbeurt te geven. Als je kat haar energie niet kwijt kan, raakt zij neerslachtig of gestrest. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals krabben, omstoten, sproeien of zelfs agressie. Geef elkaar de juiste dosis aandacht, negeer wat niet nodig is en leef fijner samen!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…