Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kan een kat goed binnen blijven?

Katten vinden het heerlijk om buiten de buurt te verkennen, te spelen en te jagen. Als je in een drukke omgeving woont of vanwege een andere reden, overweeg je misschien om je kat binnen te houden. Maar is dat wel eerlijk tegenover je kat?

Zijn binnenkatten zielig?

We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten:

  • Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is
  • Zorg dat je kat voldoende kan bewegen in huis
  • Geef speeltjes om bewegen te stimuleren
  • Zorg voor krabpalen
  • Bied haar vrijheid om eigen fijne plekjes te bepalen

Als je je als baasje verdiept in het natuurlijke gedrag van je kat, begrijp je nog beter wat zij nodig heeft. Speel hier in de thuisomgeving op in.

Aanpassen voeding en stimuleren beweging

Is je kat een binnenkat? Ze beweegt dan zeker minder dan een buitenkat. Je doet er goed aan om de voeding van je kat aan te passen aan haar omgeving en bewegingsvrijheid. Er bestaat zelfs speciale voeding voor binnenkatten die je kunt overwegen. Naast voeding is het zorgen voor beweging belangrijk voor je kat. Daag haar bijvoorbeeld uit met een spelletje of laat haar af en toe naar brokjes van de eigen voeding zoeken. Liever geen snacks, want hierdoor vergroot je de kans dat ze aankomt.

Zijn alle katten geschikt als binnenkat?

Helaas niet. Er bestaat geen ras dat beter is als binnenkat. Wel zijn er rassen die net iets meer eisen stellen aan het binnenleven. Overweeg je een kat, verdiep je dan vooraf goed in het ras van je kat. Uiteindelijk zal ook het karakter van je kat doorslaggevend zijn. Sommige katten hebben een enorme drang om naar buiten te gaan en mogelijk wil je hier na weken van proberen alsnog aan toegeven. Probeer dan buiten de omgeving veiliger te maken of je tuin af te zetten.

Aanvullende tips voor je binnenkat

Wat is belangrijk voor een gezonde en tevreden binnenkat?

  • Kunnen klimmen en krabben
  • Genoeg verstop- en slaapplekjes hebben
  • Naar buiten kunnen kijken
  • Af en toe nieuwe speeltjes of een speelmaatje
  • Plekken voor voer, slapen en water

Dit alles kan natuurlijk niet zonder genoeg aandacht en liefde. Stimuleer eventuele huisgenoten om aandacht te geven aan je kat en organiseer de nodige knuffelsessies zodat ze niets tekort komt door het binnenleven.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…