Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Leuke weetjes over de poten van je kat

Zijn ze niet snoezig, die pootjes van je kat? Natuurlijk helpen ze haar om van de ene naar de andere plek te komen of hoog in de boom te klimmen. Toch zijn er veel leuke weetjes over de poten van je kat die je misschien nog niet eerder ontdekt hebt.

Klauwen zijn anders dan vingernagels

Bij jou als baasje liggen je nagels op je vingers en tenen om bescherming te bieden. In het geval van katten is dit anders. De nagels zitten namelijk aan de voorkant van de tenen. In ruststand beschermt zij ze goed en wanneer ze gaat jagen, vechten of klimmen, kan je kat ze gebruiken. Aan de basis van de nagels zit zacht weefsel dat signalen doorgeeft. Zo weet ze precies hoever iedere nagel uitsteekt of opzij staat. Dit is extra handig als zij bijvoorbeeld een prooi vasthoudt.

Kan mijn kat 'linkspotig' zijn?

Katten hebben - net als veel andere dieren en mensen - een dominante poot. Dit zie je vaak terug als ze een actie uitvoert of bijvoorbeeld moedwillig je koffiekopje om tikt. Volgens onderzoek zijn de meeste vrouwelijke katten rechtspotig. Is je kat linkspotig, dan is de kans groter dat het een mannetje is. De voorkeurspoot is vaak te herkennen als de poot waarmee ze...: 

  • naar eten grijpt 
  • als eerst de trap afstapt
  • de kattenbak in klimt

Was het jou al eens opgevallen?

Voetzooltjes en pootafdruk

Aan de onderkant van de poten van je kat zitten voetzooltjes. Deze zijn huidkleurig, roze of donker van kleur. Er zijn ook katten die meerdere kleuren in de voetzooltjes hebben. De pootafdruk van je kat is uniek. Als je de pootjes onder een vergrootglas bekijkt, ontdek je dat ze eigen tekeningen hebben in de vorm van groeven. Er circuleren zelfs filmpjes van katten die telefoons ontgrendelen op basis van hun pootafdruk. De afdruk is net zo uniek als de vingerafdruk van ons als baasjes dus!

Overige weetjes over kattenpoten:

  • De meeste kattenpoten hebben 4 tenen, sommige rassen zelfs 7
  • De extra teen aan de voorpoot die de grond niet raakt heet een 'wolfsklauw' 
  • Via de pootjes kan je kat zweet afvoeren 
  • Krabben is voor het bijhouden van de nagels en achterlaten van geurtjes 
  • Katten lopen op hun tenen 
  • Pootjes zijn uiterst gevoelig voor een hete of koude ondergrond

De pootjes van je kat zijn erg belangrijk en het is goed om af en toe de gezondheid te controleren. Zo blijft ze haar beste pootje voor zetten!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…