Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe kan ik mijn kat trainen?

Honden worden getraind, katten toch niet? Mispoes. Het kan heel handig zijn om je kat bepaalde zaken aan te leren, zoals borstelen, tandenpoetsen, mee gaan in de reismand, maar ook apporteren tijdens spel. Je kunt een kat wel degelijk trainen!

Waarom een kat trainen?

Trainen is ook een ander woord voor opvoeden. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je kat op het aanrecht springt, bedelt om eten, of in je tenen bijt als je op blote voeten loopt. Dat betekent dat je je kat moet leren dat ze niet op het aanrecht mag springen. Daarnaast zul je je kat moeten leren om rustig mee te gaan in haar reisbench, dat borstelen/kammen en tandenpoetsen niet eng is of haar leren om aan een tuigje te lopen.

Welke methode?

Allereerst: straffen is uit den boze. Met straffen als je kat iets niet goed doet, bereik je een averechts effect. Straffen wekt angst en mogelijk zelfs agressie op. We doen het dus juist andersom en belonen de kat wanneer ze iets goed doet. Je kunt je kat op meerdere manieren belonen en je begint met uit te zoeken waar jouw kat heel blij van wordt. Is ze gericht op eten, dan kun je haar belonen met een extra brokje. Houdt ze meer van aandacht, beloon dan met een knuffel.

Geduld is een schone zaak

Om een kat iets aan te leren, heb je geduld nodig. Je kunt je kat namelijk niet dwingen iets te doen; ze zal juist een aversie ontwikkelen tegen hetgeen dat je haar wilt aanleren. Je zult haar dus moeten stimuleren datgene te doen wat je van haar verlangt en als ze dat dan doet, bijvoorbeeld rustig haar bench inlopen, haar direct belonen. Ze zal de handeling dan associëren met iets positiefs en dat graag nog een keertje doen.

Clickertraining

Om het makkelijker te maken zou je gebruik kunnen maken van een clicker. Dit kleine apparaatje maakt een klikgeluid en als je kat dan doet wat je van haar verlangt, klik je. Na de klik volgt direct de beloning. Zo gaat ze de klik associëren met een beloning en kun je zaken sneller trainen. Denk erom dat je je kat geen onnatuurlijke zaken aanleert en dat ze alleen dingen doet die zij leuk vindt. Neem de tijd en overhaast niets. Een negatieve ervaring wegnemen, kost heel veel extra tijd.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…