Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe kan ik mijn kat vaker voeren?

Wist je dat katten van nature liever vaker kleine porties eten? Als jouw kat zelf haar voedselinname kan reguleren, zul je zien dat ze per 24 uur wel 10-16 keer terug gaat naar haar bakje om kleine beetjes te eten.

Gezondheid

Het is voor het spijsverteringssysteem van je kat beter als ze niet in één keer haar dagelijkse hoeveelheid op eet. Haar maag en darmen worden dan best zwaar belast en als ze een gevoelig spijsverteringssysteem heeft, kan dit resulteren in diarree of overgeven. Daarom is het beter om haar dagelijks aanbevolen hoeveelheid op te splitsen in kleinere porties. Door haar kleinere porties te voeren, verklein je ook de kans op overgewicht; ze heeft minder honger en eet kleine beetjes.

Baasje bepaalt de eetmomenten

Als jouw kat niet in een keer haar bakje leeg eet, kun je het best haar bakje vullen en het haar zelf laten bepalen wanneer ze dat op eet. Maar er zijn ook een hoop katten die hun voeding in één keer opeten. Voor hen is het beter als jij het als baasje opsplitst in porties. Maar ja, ga jij je kat wel 10 tot 16 porties geven, ook 's nachts? Beetje intensief, toch? Doe wat haalbaar is voor jou. Twee keer is al beter dan één en drie keer weer beter dan twee.

Hulpmiddelen

Gelukkig bestaan er wat foefjes en hulpmiddelen om je kat verdeeld over de dag meerdere porties te geven. Er bestaan bijvoorbeeld voederautomaten. Een wat duurdere variant heeft vaak de mogelijkheid om meerdere tijdstippen in te programmeren waarop hij een afgemeten hoeveelheid brokjes vrijgeeft. Zo kun je je kat, zonder dat jij thuis hoeft te zijn of wakker hoeft te worden, toch op vaste tijdstippen eten geven.

Voerspelletjes

Je kunt natuurlijk ook zelf een voerspelletje maken of inzetten, zoals bijvoorbeeld een voerbal. Doe daar een afgemeten hoeveelheid brokjes in en laat je kat werken voor haar maaltje. De kans bestaat dat ze de bal op een gegeven moment links laat liggen en hem op een later moment weer op zoekt. Zo spreid je haar voedselinname dus op een leuke manier. Geef je ook natvoeding, dan is het raadzaam om dat wel vers neer te zetten. Als het uitdroogt is het niet meer zo smakelijk voor je kat.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…