Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe verwelkom ik een nieuwe kat in huis?

Voor dit artikel gaan we er van uit dat je goed hebt nagedacht over wat voor kat je wilt (kitten of volwassen, raskat of Europees Korthaar) en of een kat goed in je leven past. Nu is het dus zo ver. Hoe zorg je dat je kat zich snel thuis voelt?

Rustig laten wennen

Afhankelijk van of je een kitten of een volwassen kat neemt, zal het wenproces anders zijn. Een kitten is vaak wat minder terughoudend en gaat graag direct op onderzoek uit. Een volwassen kat heeft al een geschiedenis en afhankelijk van die geschiedenis zal ze meer of minder tijd nodig hebben om te wennen. Zorg eerst dat je een aparte kamer hebt waar ze even tot rust kan komen van de reis. Zorg ook dat ze daar een fijn wegkruipplekje heeft als ze daar behoefte aan heeft.

Vaste plekken

Als de komst van je kat betekent dat bepaalde meubels een andere plek krijgen, zorg dan dat je die al verplaatst hebt, voor de kat komt. Het schuiven met meubels brengt onnodig stress voor je nieuwe kat met zich mee. Door haar kattenbak, eet- en drinkbakken en slaapplekken op een vaste locatie te zetten, went ze ook sneller. Als je merkt dat ze graag de kamer uit gaat en op verkenning wil, laat haar dan rustig gaan.

Eenduidige afspraken

Maak met het hele gezin duidelijke afspraken over wat de kat wel en niet mag, zoals wel of niet boven mogen komen, wel of niet op het aanrecht, op welke tijdstippen krijgt ze eten en van wie? Wie zorgt er voor het verschonen van de kattenbak en het verversen van het drinkwater? Als hierover geen afspraken worden gemaakt, kan dit verwarrend werken voor je kat, omdat er geen regelmaat zit in haar verzorging. Katten zijn gewoontedieren die goed gedijen op routine.

Pas op met ontsnappen

Als je nieuwe kat net bij je woont, moet je er voor waken dat ze niet naar buiten kan. Ze kan verdwalen! Zorg er daarom voor dat je kat gechipt is en goed geregistreerd. Het is sowieso aan te raden snel een bezoekje aan de dierenarts te plannen met je nieuwe kat. Zij kan haar gezondheid checken, eventueel preventief behandelen tegen parasieten en bekijken of haar vaccinaties op orde zijn.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…