Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe leer ik mijn kinderen met katten omgaan?

Je hebt één of meerdere kinderen en er komt een kat in huis. Je keuze valt op een kitten of misschien een volwassen kat. Je kind leren omgaan met je kat is iets wat je samen als ouder met je kind opbouwt. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Goede invloed op kinderen

Kinderen leren omgaan met je kat heeft een positieve invloed op ze. Het draagt bij aan het volgende voor je kind: 

  • gevoel van veiligheid
  • opbouwen van zelfvertrouwen en weerbaarheid 
  • ontwikkelen van positief zelfbeeld 
  • dragen van gedeelde verantwoordelijkheid

Kinderen kunnen veel steun halen uit het hebben van een huisdier. Dieren oordelen niet en houden onvoorwaardelijk van hun kleine baasjes.

Kinderboeken en spreekbeurten

Je kunt je kinderen op spelende wijze leren over de behoeften en het gedrag van je kat. Er zijn talloze leuke kinderboeken geschreven over dit onderwerp en je kind vindt het vast leuk om in verhalende vorm met plaatjes over je kat te leren. Eenmaal op school, komt ook de spreekbeurt aan bod. Stimuleer je kind om de spreekbeurt over katten te houden. Zo leert hij of zij nog meer over katten en kan je kind vaak vanuit trots over de eigen kat vertellen. Een win-winsituatie!

Voorzichtig leren omgaan met de kat

Zeker als de kat nieuw is, zal ze moeten wennen aan de nieuwe geuren, geluiden en andere factoren in de nieuwe omgeving. Geef haar hiervoor de tijd en ga pas daarna een band opbouwen als baasje met kinderen. Laat je kat het eerste initiatief nemen om de kinderen te benaderen en zorg voor een fijne hoge plek waarin zij zich terug kan trekken. Wees voorzichtig met oppakken en leer kinderen vooraf wat duidelijk niet prettig is voor een kat. Zo houdt je kat en kind veilig!

Verantwoordelijksheidsgevoel opbouwen

Ouders leren hun kinderen graag verantwoordelijkheid te dragen. Let er wel op dat je de totale verzorging van je kat niet volledig aan hen overlaat. Als ouder blijf je altijd verantwoordelijk voor het welzijn van je kat. Genoeg spelen en knuffelen met een kat is voor kinderen al een goede eerste taak. Een volgende stap is dat zij kunnen helpen bij het eten geven. Wil je een stapje verder gaan dan kun je hen betrekken bij het trainen van je kat of het verzorgen van de vacht.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…