Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Laat jouw kat ineens urine lopen?

Als katten niet netjes zindelijk zijn op hun kattenbak of buiten in de tuin, is daar eigenlijk altijd een reden voor. Er kunnen heel veel redenen zijn, maar in dit artikel beperken we ons tot ongewenst urineverlies als gevolg van urinewegproblemen.

Problemen met plassen

Als je kat naast de bak plast als een gevolg van problemen met haar urinewegen, dan is er een aantal symptomen waar je op kunt letten.

  • Ze loopt wel naar de kattenbak, maar plast niet. Als je kat al langer pijn heeft bij het plassen, kan ze de pijn gaan associëren met de kattenbak. Dit kan een reden zijn om naast de bak te gaan plassen.
  • Ze miauwt klagelijk tijdens (een poging tot) het plassen. Als je kat echt pijn heeft tijdens het plassen, miauwt ze mogelijk klaaglijk.
  • Ze plast hele kleine beetjes. Dit kan duiden op een blaasontsteking. Als de urine ook nog wat roze gekleurd is, zit er wat bloed bij. De kans is groot dat ze een blaasontsteking heeft.

Onzindelijkheid bij katten is bijna altijd een teken dat er iets aan de hand is. Neem haar dus serieus en ga altijd naar je dierenarts als je kat ineens onzindelijk wordt.

Voldoende water drinken

Om de kans op urinewegproblemen bij je kat zoveel mogelijk te verkleinen is het belangrijk dat je kat voldoende drinkt en vocht binnenkrijgt. Zorg dus altijd voor voldoende vers water op meerdere plekken in huis. Zorg ook voor een goed bereikbare schone kattenbak, zodat je kat zich altijd vrij voelt om te gaan wanneer ze moet.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…