Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat wast zich niet (meer) zo goed

Katten houden zichzelf graag netjes en schoon. Ze brengen dan ook een groot gedeelte van hun wakkere momenten (ongeveer de helft!) likkend aan hun vacht door. Als je kat zichzelf niet goed wast, is dat meestal niet zo'n goed teken.

Jonge kat wast zich niet goed

Als je een jonge kat hebt die zichzelf wel wast, maar veel minder zorgvuldig dan andere katten, dan zou dat te maken kunnen hebben met de opvoeding van de moederpoes. Heel soms weet een moederpoes niet zo goed hoe zij het haar jongen moet leren, zeker als het haar eerste nestje betreft. Jouw kat kan het alsnog leren als zij samenwoont met een andere kat die zichzelf wel goed verzorgt. Verzorgde jouw jonge kat zichzelf eerst wel goed, maar ineens niet meer, dan is er iets anders aan de hand.

Je kat wast zich niet goed meer

Als je kat zichzelf altijd goed heeft verzorgd, maar als dat nu ineens minder wordt, is het altijd raadzaam om bij je dierenarts langs te gaan. Als een (kortharige) kat haar vacht zelf niet goed kan onderhouden, is er meestal iets mis:

  • Stress: de meeste katten gaan uit stress juist overmatig likken, maar een enkeling kan juist de rust niet vinden om zichzelf te verzorgen. 
  • Artrose: katten van 7 jaar of ouder kunnen last krijgen van hun gewrichten waardoor de verzorging pijn kan doen.
  • Ziekte: als je kat ziek is, kan zij stoppen met zichzelf te verzorgen. Ze zal dan hoogstwaarschijnlijk ook andere ziekteverschijnselen tonen, zoals niet (of minder) eten en misschien spugen.

Je dierenarts kan door middel van een onderzoek achterhalen waarom je kat ineens is gestopt met zichzelf verzorgen. Langharige katten kunnen altijd wat extra hulp gebruiken. Hen lukt het niet altijd om hun lange vacht klitvrij te houden, dus dan is een kambeurt van de baas erg welkom.

Waarom wassen katten zichzelf?

  • Om losse haren te verwijderen (je kat slikt ongeveer tweederde van alle haren in!) 
  • Om tot rust te komen; het werkt ontspannend 
  • Om parasieten en oneffenheden te verwijderen 
  • Als overspronggedrag; als ze zich wat nerveus voelt
  • Sociaal gedrag; naar elkaar of naar het baasje.

Likt jouw kat zich overmatig, ook dan is het aan te raden om langs je dierenarts te gaan om de oorzaak te achterhalen. Ze kan te veel stress hebben, zich vervelen, last hebben van parasieten of een allergie.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…