Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe zet ik mijn tuin/balkon katvriendelijk af?

Stel, je hebt een raskat die je liever niet los buiten laat lopen. Of je kat maakt ruzie met de katten uit de buurt. Dan kun je je tuin of balkon zodanig afzetten dat je kat er niet uit kan en andere katten er niet in kunnen.

Verschillende systemen

Hoe je je tuin afzet is van nogal wat zaken afhankelijk. Budget, smaak en wat mogelijk is in jouw tuin. De meeste systemen zijn geschikt voor tuinen die omheind zijn met een schutting. Soms kun je er een systeem op monteren dat overhelt naar de binnenkant van de tuin, waardoor je kat niet meer óp de schutting kan komen. Ook bestaan er rolsystemen: op de schutting wordt een rollende balk gemonteerd; deze draait als je kat erop wil, wat haar dus niet meer lukt.

Netten of gaas

Je kunt er ook voor kiezen je schutting te verhogen of zelfs je hele tuin te overkappen met gaas. Gebruik liever geen net; hier kan je kat in vast komen te zitten en ook voor vogels kunnen netten heel gevaarlijk zijn. Als je met gaas gaat afzetten, zorg dan dat dit stevig genoeg is. Dit geeft wel een beetje een gevangen gevoel, vooral voor jezelf. Overweeg dan misschien om een kattenren te maken en maar een gedeelte van je tuin geschikt te maken voor je kat.

Balkon afzetten

Als je in een flat of appartement woont, is het ook fijn voor je kat als ze af en toe naar buiten kan om een frisse neus te halen. Het is dan misschien nog wel belangrijker dat je je balkon goed afzet; zo voorkom je dat ze eventueel naar beneden valt. Bij een balkon is het raadzaam om deze geheel af te zetten met gaas. Of eventueel het rolsysteem bovenop de balustrade te bevestigen. Vergeet dan bij een open balustrade de onderkant niet dicht te maken!

Don'ts!

Er zijn helaas ook tal van systemen die je met betrekking tot het kattenwelzijn beter niet kunt gebruiken. Zo zijn er draadloze systemen waarbij je kat een zendertje draagt. Als ze dan buiten de tuingrens komt, krijgt ze een elektrische correctie! Er bestaan ook strips met punten erop die je kat pijn doen als ze er op springt. Of schrikdraad; het is misschien effectief, maar aardig is het allerminst... Verdiep je liever in katvriendelijke methodes die minstens zo effectief zijn.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…