Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat eet ineens niet meer

Als katten niet eten, is er iets aan de hand. Dit kan kieskeurig gedrag zijn, maar ze kan ook echt iets mankeren. Het is belangrijk dat je kat elke dag eet, dus het is gedrag dat zeker serieus genomen moet worden.

Misverstand

Het is een misverstand dat de kat uiteindelijk wel gaat eten 'als ze echt honger heeft'. Hoe langer katten niet eten, hoe misselijker zij worden. Dus als je kat een dag niet eet, moet je actie ondernemen. Allereerst kun je kijken of ze alleen kieskeurig is of dat ze echt iets mankeert. Als ze ineens haar eigen voeding niet meer eet, check dan de verpakking om te kijken of de fabrikant niet iets gewijzigd heeft in de samenstelling: 'verbeterde formule'.

Zieke kat

Als je kat lusteloos is, zich terugtrekt en misschien ook wel heeft gespuugd, is er waarschijnlijk meer aan de hand. Zorg dan dat je haar zo snel mogelijk even meeneemt naar de dierenarts, zodat zij je kat na kan kijken. Soms krijgt je kat dan iets tegen de misselijkheid, waardoor haar eetlust terugkeert en daarmee is de vicieuze cirkel vaak al doorbroken. Eet ze nog niet, dan is er vaak meer onderzoek nodig.

Kat stimuleren om te eten

Om je kat te stimuleren om te eten, geven we je wat tips:

  • zorg voor een roestvrijstalen brede bak, die op een rustige plek in huis staat
  • blijf er eens bijzitten, sommige katten vinden het gezelschap heel fijn
  • verwarm haar voeding of maak het een beetje nat zodat het sterker ruikt
  • smeer een beetje natvoeding op haar pootje, vaak stimuleert de smaak om door te eten
  • plaats haar etensbakje niet in de buurt van de kattenbak
  • heb je meerdere katten, zorg dan voor meer eetplekken.

Kieskeurige kat

Zijn er geen medische oorzaken en is de conclusie dat je gewoon een kieskeurige kat in huis hebt, dan bestaat er gelukkig voeding die vrijwel door geen enkele kat weerstaan kan worden. Sowieso is het aan te raden moeilijke eters natvoeding aan te bieden. Dat ruikt sterker en veel katten vinden de afwisseling in structuur (droog- en natvoeding) heel fijn. Voor de kieskeurige kat heeft Royal Canin extra smakelijke voeding:

ROYAL CANIN® Aroma Exigent, Savour Exigent en Protein Exigent.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…