Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe gaat mijn kat om met gezinsuitbreiding?

Je gaat je gezin uitbreiden. Er komt een partner in huis en hij of zij neemt misschien kinderen en huisdieren mee. Het kan ook zijn dat je een kindje verwacht. Je kat moet dan waarschijnlijk wennen aan jullie nieuwe thuissituatie.

Het belangrijkst: neem de tijd

Zeker als het eerder stiller in huis was, heeft je kat tijd nodig om te wennen aan nieuwe gezinsleden. Het is fijn voor je kat als zij geleidelijk aan de nieuwe bewoners kan wennen en het liefst al voor de komst. Zorg dat je nieuwe partner en kinderen eerst een aantal keer op bezoek komen. Je kat kan dan wennen aan de geluiden, geuren en beweging in huis. Nieuwe spullen in huis houd je ook het liefst uit de buurt van de favoriete plekjes van je kat. Zij kan dan zelf gaan ontdekken en wennen.

De komst van een baby of ouder kind

Verwacht je een baby? Je kunt je kat laten wennen door een realistische pop met geluid te gebruiken. Smeer zalfjes en lotions op je huid om haar vooraf te laten wennen aan de nieuwe geurtjes. De komst van oudere kinderen vraagt om een andere aanpak. Misschien moeten zij zelf ook wennen aan een kat in huis. Laat de kinderen eerst op bezoek komen en afstand bewaren. Misschien komt je kat al vanzelf kennismaken. Is dit niet het geval, laat de kinderen dan na een tijdje voorzichtig contact maken.

Creëer een fijne omgeving voor je kat

Het scheelt een hoop stress bij je kat als veranderingen in huis minimale impact hebben. Overweeg het volgende:

  • laat haar favoriete plekjes zo veel mogelijk onveranderd
  • zorg voor een ruimte om zich terug te kunnen trekken
  • verstoor dagelijkse routines van je kat zo min mogelijk 
  • probeer je kat uit haarzelf het eerste contact te laten maken 
  • bied een eigen ruimte om rustig te eten
  • geef bij meerdere katten ieder hun eigen kattenbak
  • gebruik feromonenverdamper voor extra gevoel van rust

Veiligheid voor iedereen

Laat baby's en kinderen nooit alleen met je kat. Kinderen vangen geen waarschuwingssignalen op en zelfs als je kat normaal nooit krabt of bijt kan zij toch uithalen. Er is een nieuwe situatie en dat betekent nieuwe prikkels. Beide zullen aan elkaar moeten wennen en leren met respect met elkaar om te gaan. Je kunt kinderen het beste leren de kat altijd naar hen toe te laten komen en de kat nooit ergens toe te dwingen. Zo houd je kat en kind veilig.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…