Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe help ik mijn bange kat?

De ene kat is een avonturier en nergens bang voor en de andere kat vliegt al naar de zolder als de postbode het pad op komt. Dat je kat angstig is, kan verschillende oorzaken hebben, maar hoe help je haar minder bang te zijn?

Bron proberen te achterhalen

Als je een bange kat hebt, is het belangrijk dat je het gedrag van je kat goed gaat observeren. Wanneer is ze bang, wanneer is ze relaxt? In welke ruimte is ze graag en waarom? Is ze bang voor een bepaalde persoon, geluid of gedrag? Als je er achter kunt komen waar ze precies bang voor is, kun je je best doen om de bron van haar angst even zoveel mogelijk weg te nemen. Ze zal dan meer ontspannen en vervolgens kun je rustig beginnen met wennen en opbouwen.

Niet doen!

Ga in elk geval niet op je knieën voor het plekje zitten waar ze zich heeft verstopt om haar vervolgens te lokken en haar strak aan te kijken. Dit maakt haar alleen maar angstiger. Ze zal in haar eigen tempo tevoorschijn moeten komen. Zorg voor een feromonenverdamper in de ruimte, zodat deze haar kan helpen te ontspannen. Laat haar vooral met rust en betreed de ruimte altijd stilletjes en in een ontspannen gemoedstoestand.

Geduld is een schone zaak

Stel, je angstige kat zit weggekropen in een eigen kamertje. Als ze al schrikt van je aanwezigheid, ga dan rustig op de grond zitten en kijk haar niet aan. Neem iets te lezen mee en ga even tien minuten gewoon zitten. Herhaal dit een aantal keer en begin vervolgens zachtjes te praten of hardop te lezen, maar richt je nog niet direct op de kat. Zo went ze aan je stemgeluid en kalmeer je haar. Kijkt ze je aan, knipper dan rustig met je ogen: dit is een rustgevend signaal.

Voeding

Breng altijd wat brokjes voor haar mee. Op een gegeven moment zal ze jouw aanwezigheid gaan associëren met iets positiefs, namelijk het krijgen van voeding. Als ze zich voorzichtig laat zien, rol dan zachtjes een brokje haar kant op. Steeds een klein beetje dichter bij jou in de buurt. Zo kun je stap voor stap het vertrouwen winnen. Als je kat echt angstig is, door een slechte socialisatie of een trauma, realiseer je dan dat het best veel tijd in beslag kan nemen. Maar de aanhouder wint!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…