Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Katten en stofzuigers; een uitdagende combinatie

Stofzuigers zijn over het algemeen niet het favoriete apparaat in huis van je kat. Het beweegt, maakt lawaai en is onvoorspelbaar. Zeker de nieuwe robotstofzuigers die rondgaan zonder een mens in de buurt! Niet zo leuk voor je kat, toch?

Wennen aan de stofzuiger

Je zult je huis toch regelmatig moeten stofzuigen, niet alleen om je huis schoon en fris te houden, ook om de kans op parasieten zoals vlooien te verkleinen! Het is niet leuk als je kat dan telkens flink in de stress raakt. Als je kat naar buiten kan en ze is daar comfortabel mee, is er niet zo veel aan de hand. Maar als je een binnenkat hebt die echt in paniek raakt, is het tijd om actie te ondernemen. Wij geven je een stappenplan.

Wennen aan de stofzuiger-actieplan 1

  1. Zet de stofzuiger regelmatig in de woonkamer zonder hem aan te zetten. 
  2. Beloon je kat als ze er in de buurt durft te komen.
  3. Zet de stofzuiger in een andere ruimte even kort aan en laat iemand anders je kat belonen als ze rustig blijft. 
  4. Nu kun je rustig het stofzuigen in aanwezigheid van je kat opbouwen.

Nadeel van deze methode is dat ze tijdens deze training, die wel dagen tot weken kan duren, geen negatieve ervaring mag hebben met een stofzuiger. Dus dat kan lastig zijn.

Wennen aan de stofzuiger-actieplan 2

De andere methode kan alleen als je een kamer hebt die afgesloten kan worden. Maak een fijne plek voor je kat in deze kamer en als ze daar lekker ligt, doe je de deur dicht en stofzuig je de rest van het huis. Pas als ze uit de kamer weg is, stofzuig je die kamer (met de deur dicht!). Dit houdt je enkele weken vol. Dan zet je de deur van de kamer op een kier als je gaat zuigen. Zo went ze aan het hardere geluid. Beweeg de stofzuiger NOOIT expres in haar richting.

Uiteindelijk ga je de kamer in met de stofzuiger, maar je laat hem nog uit. Laat je kat kiezen of ze in de kamer wil blijven of liever weggaat. Als ze gekozen heeft, begin je met stofzuigen. Als ze nog wel in de kamer is, zorg dan dat de deur wel open is zodat ze alsnog weg kan, als ze het allemaal toch wat spannend vindt. Uiteindelijk gaat ze leren dat de stofzuiger haar niets doet en kun je ontspannen je huis schoonmaken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…