Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe introduceer ik mijn kat aan een baby?

Je bent in verwachting en dat is ontzettend bijzonder! Voor je kat wordt het even wennen. Aandacht gaat ze voortaan delen en ruimtes in huis worden anders benut. Hoe kun je je kat langzaam laten wennen aan het idee van een nieuw huisgenootje?

Ruimtes anders indelen

Ga je een favoriet plekje van je kat gebruiken als babykamer? Begin dan vroeg met het verhuizen van de voedingsbakjes, mand en kattenbak. Doe dit niet te snel en schuif steeds een plekje door. De impact van de verandering is zo minder groot voor je kat. Creëer wel een nieuwe fijn plek. Na de geboorte van je kindje komt er meer bezoek en dan is het voor je kat fijn om een veilige plaats hebben. Sluit de babykamer al ruim voor de komst van de baby om haar te laten wennen aan de gesloten deur.

Nieuwe luchtjes en babyspulletjes

Door de komst van je kleintje ga je andere verzorgingsproducten gebruiken. Dit betekent nieuwe geuren voor je kat. Smeer al voor de geboorte af en toe crème of lotion op je huid om je kat te laten wennen aan de nieuwe luchtjes. Laat je kat ook bekend raken met speelgoed en andere items die ineens in huis komen, zoals een schommelstoeltje of box. Zeker als iets licht geeft of geluid maakt. Speel af en toe via internet huilgeluiden af om je kat alvast te laten wennen aan het huilen van je kindje.

Routines opbouwen voor je kat

Je kat leeft op gewoontes. Maak zo snel mogelijk nieuwe routines die passen in jullie nieuwe leven. Voer komt misschien op een ander moment en samen knuffelen gebeurt mogelijk net iets minder in de eerste weken na de geboorte van je kindje. Door wel weer een routine te maken, went je kat echt wel weer. Laat je kat zo vroeg en geleidelijk mogelijk wennen aan nieuwe gewoontes. Als je meerdere gezinsleden of huisgenoten hebt, kun je natuurlijk ook afspraken maken met de anderen in huis.

Rustig samen wennen

Katten zijn niet snel jaloers op je nieuwgeboren kindje. Kruipt ze samen op schoot terwijl je je kleintje vasthoudt, dan is dit eerder het opzoeken van rust en opgaan in eerdere gewoontes dan het uiten van jaloezie. Stuur haar niet weg uit paniek, dit veroorzaakt alleen maar onrust bij je kat. Geef haar liever een knuffel om te laten weten dat ze welkom blijft. Je kat, kindje en jij gaan zo samen een mooie toekomst tegemoet.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…