Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom zou je een raskat kiezen?

Raskatten worden gefokt door fokkers en voldoen aan een aantal kenmerken die door een vereniging gesteld zijn. Belangrijke indicatoren zijn lichaamsbouw, formaat, vorm van de kop en specifieke karaktereigenschappen.

Hoe herken ik een goede fokker?

Als je een raskat koopt, doe je dit bij een erkende fokker. Koop je kat niet via een handelaar of ongezien op internet. Een serieuze fokker geeft het volgende mee:

  • eigendomscertificaat of overschrijvingsformulier 
  • dierenpaspoort met de vaccinaties
  • chipregistratiebewijs als ze al gechipt is
  • voedingsschema voor je kitten

Bij een goede fokker kun je vaak het nestje al een keer bezoeken, kun je de moeder ontmoeten en groeien de kittens op in een huiselijke omgeving.

Specifieke karaktereigenschappen

Naast het specifieke uiterlijk van een raskat, hebben raskatten ook een wat voorspelbaarder karakter. Veel mensen kiezen bewust voor een Siamees omdat zij zo gezellig kletst en aanwezig is. Of voor een Maine Coon die met zijn imposante voorkomen ook nog eens actief is en graag komt spelen. Een Ragdoll staat weer bekend om zijn toegankelijke en rustige karakter. Verdiep je daarom goed in het karakter van de raskat en kijk of zij past in jullie gezinssituatie en bij jullie levensstijl.

Gezondheid van de raskat

Gelukkig zijn er veel fokkers heel verantwoord bezig met de gezondheid van hun katten, maar helaas zijn er ook raskatten die te maken hebben met erfelijke gezondheidsaandoeningen. Verdiep je daarom naast het karakter ook in de gezondheid van de raskat van jouw keuze en vraag je dierenarts om advies. Probeer je niet te laten verleiden door extreme uiterlijkheden van raskatten. Heel korte pootjes, extreem korte snuiten of gevouwen oren komen de gezondheid van de kat niet ten goede.

Maar waar kies ik dan voor?

Als je een kat koopt, is het goed om vooraf onderzoek te verrichten naar de kat die je wilt aanschaffen. Let daarbij op het volgende: 

  • zet schoonheidseisen deels opzij
  • kies voor de gezondheid van een kattenras
  • lees je in over het ras op internet kijk of het karakter bij je past
  • win advies in bij een dierenarts 
  • kijk of een fokker goed aangeschreven staat

Ook elke raskat blijft een individu met een eigen karakter. Wees je daar van bewust.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…