Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom neemt mijn kat prooien mee naar huis?

Vol trots staat ze ineens voor je; je kat met een dode muis die voor jou bedoeld lijkt. Waarom doet ze dit toch? Ze is altijd zo lief en nu jaagt ze op dieren! Gelukkig is er niets aan de hand. Wij leggen je uit waarom ze je deze 'kadootjes' brengt.

Een lief bedoeld gebaar?

Veel mensen denken dat een kat een (half)dode prooi meeneemt als cadeautje voor het baasje. Anderen denken dat dit met trots te maken heeft. Katten jagen van oorsprong alleen en geven hun prooi alleen af aan kittens. Dat ze de prooi voor jou meeneemt, is dus vrij onwaarschijnlijk. Je kat gaat na het jagen terug naar de veilige thuisbasis en neemt de prooi mee. In het wild zou ze haar vangst ook opeten, maar nu is dat vaak niet nodig. Ze laat haar prooi dan achter op je mat of... in je schoen.

Wat zijn prooien voor mijn kat?

Bij jagende katten denken we al snel aan de meest voor de hand liggende prooien als een veldmuis of vogeltje. Ook de volgende dieren kan je kat als prooi zien:

  • vliegen
  • ratten
  • kikkers
  • mollen
  • slangen

Muizen zijn de belangrijkste buit en die zijn vooral actief op de momenten dat je kat graag jaagt. Kleinere prooien worden vaak niet direct met de tanden gevangen zodat je kat er meerdere keren op kan jagen. Het kan dus goed zijn dat ze wel jaagt, maar haar prooi weer laat ontsnappen.

Omgaan met verrassingen op je deurmat

Het jachtinstinct hoort bij je kat en dit kun je niet afleren. Straffen voor jagen zal je kat niet snappen. Toch wil je liever niet die dode diertjes op je deurmat of in een hoekje van je woonkamer. Probeer je kat buiten te begroeten als zij met een nieuw gevangen prooi aan komt lopen. Geef haar een aai of een brokje van eigen voeding om te laten weten dat je het in orde vindt dat zij haar natuurlijke instinct volgt. Deze extra beloning zorgt er waarschijnlijk voor dat ze haar prooi loslaat.

Jachtgedrag beïnvloeden

Het jachtgedrag van je kat hoor je te stimuleren en dit kan ook in de vorm van spel. Laat je kat achter propjes papier aan rennen of maak gebruik van een speelhengeltje om vangen te stimuleren. Door het spelen wordt de behoefte om echt te jagen mogelijk minder. Een andere manier waarop je het echte jagen kunt beperken, is door je kat eten te geven voordat ze naar buiten gaat. Ze is dan vaak moe en gaat liever een dutje doen of op een favoriet plekje in de zon liggen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…