Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Oudere kat, hoe voorkom je overgewicht?

Je kat is nog helemaal niet oud, maar ze wordt wel oudér. Dat zul je voornamelijk merken aan het feit dat je kat wat minder actief wordt en wat meer slaapt. Dat is helemaal niet erg, maar bewegen blijft belangrijk! Zeker met het oog op overgewicht.

Blijf bewegen

Naarmate je kat ouder wordt, wordt het voor jou als baasje ook een grotere uitdaging om je kat aan het spelen te krijgen. Je zult misschien wat creatiever moeten worden in het verleiden van je kat tot een speelsessie. Toch is het aan te raden op zoek te gaan waarmee je je kat kunt verleiden tot interactie, want bewegen is heel belangrijk.Het is belangrijk voor soepele spieren en gewrichten, voor haar mentale gesteldheid en vooral ook voor de lichamelijke conditie.

Overgewicht

Als je je kat lekker hele dagen laat slapen en zij alleen uit haar mandje komt voor een lekkere maaltijd, is de kans dat je kat te zwaar wordt vrij groot. Zeker als je haar portie niet aanpast op haar verminderde actieve leven. Het is daarom belangrijk dat je je kat regelmatig blijft wegen. Zo kun je het snel constateren als ze wat zwaarder wordt en ook direct ingrijpen met iets minder voeding of beter passend voeding. Als ze maar een beetje aankomt, hoeft er ook maar weer beetje vanaf...

Gevaren van overgewicht

Als je kat te zwaar wordt, loopt ze een grotere kans op gezondheidsproblemen zoals:

  • Gewrichtsproblemen
  • Suikerziekte
  • Blaasgruis en vervolgens blaasstenen
  • Verlaagde weerstand
  • Huidaandoeningen

Regelmatige check door de dierenarts

Zoals je misschien weet, zijn katten heel goed in het verbergen van pijn en ongemak. Maar nu je kat wat ouder wordt, wordt de kans op kwalen of ziekte ook iets groter. Het is daarom aan te raden regelmatig je kat even voor een gezondheidscheck langs te brengen bij je dierenarts; minimaal 1 keer per jaar, maar liever twee keer. Zij kan een ziekte of aandoening vroegtijdig ontdekken en direct actie ondernemen. Ook kan zij vroegtijdig (beginnend) overgewicht signaleren.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…