Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe keurt mijn kat haar eten?

Herken je dat; van de één op de andere dag wil je kat haar brokjes niet meer eten. Ze loopt naar haar bakje, ruikt eraan en loopt weer weg. Wat kan er toch aan de hand zijn?

Eten en geur

Katten zijn kieskeurig als het om eten gaat. In de natuur leven zij solitair en kunnen zij alleen op hun eigen reukvermogen vertrouwen of een prooi veilig is om op te eten. Geur is voor een kat dus essentieel als het om voeding gaat. Naast geur is ook textuur belangrijk voor een kat. Het is daarom aan te raden kittens met meerdere texturen in aanraking te laten komen. Zo is de kans groter dat je kat op latere leeftijd meer open staat voor een andere brok of natvoeding.

Mijn kat stopt met eten

Als je kat ineens haar brokjes weigert te eten, kunnen er een aantal oorzaken zijn: 

  • De brokjes worden niet in de originele verpakking bewaard en hebben de geur van de (plastic) bewaarton aangenomen;
  • Ze is verkouden en/of haar reukvermogen laat haar in de steek
  • Er is iets mis met haar gezondheid (gebits-/verteringsproblemen).

Neem het altijd serieus als je kat niet (graag) eet. Het is voor een kat belangrijk dat ze elke dag iets eet om voedingstekorten en leververvetting te voorkomen.

Wat kun je eraan doen?

Wij raden aan de voeding in de originele zak in een afgesloten bewaarton te bewaren. Zo blijft de voeding het meest vers en behoudt het zijn kwaliteit. Als je kat wat verkouden is of ze is wat ouder waardoor ze minder goed ruikt, kun je een natvoeding of een speciale droogvoeding (ROYAL CANIN® AROMA EXIGENT, ROYAL CANIN® PROTEIN EXIGENT of ROYAL CANIN® SAVOUR EXIGENT) overwegen. Deze voedingen zijn speciaal samengesteld zodat ze extra lekker ruiken en verleidelijk voor je kat zijn.

Gezondheidscheck

Blijft je kat moeilijk en eigenlijk te weinig eten, ga dan voor de zekerheid even met haar naar de dierenarts. Het kan zijn dat ze last heeft van haar gebit, spijsverteringsstelsel of haar reukorgaan. Sommige katten die slecht of niets meer kunnen ruiken, stoppen geheel met eten. Je dierenarts kan na een onderzoek vaststellen waarom je kat niet of slecht eet en je vertellen wat je eraan kunt doen om dit tij te keren.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…