Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wanneer is mijn kat een senior?

Levensfases van katten worden grofweg ingedeeld in drie categorieën: kitten, volwassen en senior. Van 0-1 is je kat een kitten, van 1-7 is ze volwassen en vanaf 7 jaar wordt je kat als senior beschouwd.

Kat is nog heel fit

Katten van 7 jaar zien er vaak nog hartstikke gezond en fit uit. Dat zijn ze vaak ook wel, maar na hun 7e verjaardag kunnen ze langzaam last krijgen van ouderdomskwaaltjes, zoals: 

  • gebitsproblemen 
  • pijnlijke gewrichten (artrose) 
  • minder goed werkende nieren 
  • moeizamere spijsvertering 
  • grotere kans op overgewicht 
  • urinewegproblemen 
  • drogere of stuggere vacht 
  • verminderde eetlust

Katten laten het niet snel zien als zij iets mankeren. Daarom moet je als baasje extra alert zijn!

Andere voedingsbehoeften

Als je kat een senior is, verandert ook haar voedingsbehoefte. Door haar de juiste voeding te geven, help je haar langer gezond te blijven en de ouderdomskwalen zo lang mogelijk buiten de deur te houden! Wist je bijvoorbeeld dat een kwart van alle katten die 6 jaar of ouder zijn al last heeft van (beginnende) artrose, oftewel gewrichtsproblemen? Door haar een voeding te geven met met specifieke voedingsstoffen erin, ondersteun je haar gezondheid en soepele gewrichten.

Nieren en blaas

Andere kwetsbare organen van katten zijn de nieren. Veel katten krijgen last van hun nieren. Het is dus belangrijk deze zoveel mogelijk te ondersteunen. Een voeding voor oudere katten bevat bijvoorbeeld minder fosfor, zodat de nieren minder zwaar belast worden. En wat te denken van urinewegproblemen? Speciale voeding kan de gezondheid van haar urinewegen ondersteunen.

Naar de dierenarts

Je oudere kat is misschien ook iets minder actief. Let er op dat als je kat vroeger zonder moeite over de schutting sprong en dat nu ineens niet meer doet, je het beste met haar naar de dierenarts kunt gaan. Ze heeft mogelijk last van artrose. Het is sowieso aan te raden om met een seniorkat het liefst elk half jaar, maar minimaal 1 keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor een seniorencheck. Zij kan controleren of haar gebit in orde is, haar nieren goed werken en ze verder gezond is!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…