Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat kan fysiotherapie doen voor mijn kat?

Wist je dat er fysiotherapie voor je kat bestaat? Zo niet, dan ben je absoluut niet de enige! Niet veel baasjes denken ook direct aan fysiotherapie bij gezondheidsproblemen. Lees in dit bericht waar deze therapie voor je kat goed voor kan zijn.

Wanneer zet ik fysiotherapie in voor mijn kat?

Je kat kan in verschillende gevallen profijt hebben van deze vorm van therapie:

  • herstel na een operatie
  • bij rugklachten en stijfheid
  • in het geval van slecht helende wonden 
  • bij artrose

Veel kattenbaasjes denken niet direct aan fysiotherapie voor hun kat. Katten zijn goed in het verbergen van pijn. Artrose komt bijvoorbeeld ook voor bij jongere katten en dit wordt vaak over het hoofd gezien. Behandeling ter ondersteuning van botten en gewrichten kan verlichting geven voor je kat!

Wat doet een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut bekijkt eerst waar je kat last van heeft als het gaat om bewegingsvrijheid. Als dit duidelijk is, past zij massage of andere therapie toe. De specialist houdt rekening met de eigenzinnigheid van katten en het uitgangspunt dat veel katten niet graag vastgehouden worden. Het inzetten van technologieën als laser en magneetpulsen kan dan een goede oplossing zijn. Bij artrose worden ook overige lichaamsdelen behandeld omdat de beschadigde gewrichten vaak ontzien worden.

Jonge en oudere katten

Ondanks de lenigheid van je kat kan zij kreupel raken of rugklachten krijgen. Blokkades in de nek zijn ook veel voorkomende klachten die de bewegingsvrijheid beperken. Een fysiotherapeut behandelt je kat en kan zo stress en lichamelijke klachten verminderen. Oudere katten hebben een verhoogd risico op overgewicht. Door beweging te stimuleren houd je je kat gezond en gelukkig en zal het gewicht afnemen. Je zult van de therapeut waarschijnlijk het nodige huiswerk meekrijgen!

Hoe kan ik een fysiotherapeut inschakelen?

Als je een kattenfysiotherapeut wilt inschakelen, heb je een verwijzing nodig van je dierenarts. Het voordeel is dat zij vaak ook kan doorsturen naar een geschikte specialist. Niet iedereen mag zich zomaar fysiotherapeut noemen, dus dat is al een geruststelling. Natuurlijk is het extra fijn als de fysiotherapeut en dierenarts goed met elkaar in contact staan om zo een totaaldossier te ontwikkelen. Mogelijk ga je je kat op deze manier extra verlichting geven!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…