Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat schrikt heel snel

Katten hebben heel verschillende karakters. De één kan geen genoeg krijgen van aandacht en loopt op iedereen af voor een kroel en de ander schiet onder de bank zodra er iemand binnenkomt. Wat kan er aan de hand zijn als je kat zo snel schrikt?

Geen goede socialisatie

Katten zijn van nature op hun hoede; ze zorgen altijd dat ze kunnen vluchten. De ene kat heeft een sterkere vluchtbehoefte dan de ander. Meestal zijn katten die weinig tot geen socialisatie hebben gehad toen ze kitten waren, banger en schrikachtiger dan katten die wel goed gesocialiseerd zijn. Socialisatie houdt in dat ze als kitten op een positieve manier met personen, dieren en uiteenlopende situaties in aanraking zijn gekomen. Ze hebben al vroeg geleerd dat die niet eng zijn.

Volwassen kat alsnog socialiseren

Als je kat geen goede socialisatie heeft gehad, kan het een uitdaging zijn dit nog te herstellen, maar het is niet onmogelijk! Wel vraagt het erg veel geduld van jou als baasje, omdat je met heel kleine stapjes je kat op haar tempo moet laten wennen aan geluiden, personen en situaties. Dit doe je door al die nieuwe dingen te koppelen aan positieve ervaringen. Dus een beloning met een brokje of een aai (als ze dat toestaat). Vraag desnoods advies aan een kattengedragsdeskundige.

Je kat bepaalt

Eén ding is zeker; je kat bepaalt haar vooruitgang. Jaag haar nooit op, forceer nooit iets en laat haar altijd in haar eigen tempo iets ontdekken. Een nieuwe kamer, een nieuw persoon, een geluid. Schrikt ze, doe dan weer een stapje terug. Schrikt ze niet, beloon dan met een lieve stem of een brokje. Alles draait om vertrouwen. Zij moet jou dusdanig gaan vertrouwen dat ze weet dat je haar nooit iets aan zult doen of haar in een nare situatie zult brengen. Dat kost tijd.

Pijn kan ook een oorzaak zijn

Was je kat nooit schrikkerig maar nu ineens wel? Dan is er mogelijk iets met haar aan de hand. Ze kan pijn hebben of een vervelende ervaring hebben gehad, buiten op straat bijvoorbeeld. Ook een oudere kat kan meer gaan schrikken omdat haar zintuigen achteruit gaan. Het is altijd aan te raden om even langs je dierenarts te gaan als het gedrag van je kat ineens verandert. Zij kan controleren of je kat misschien ergens last van heeft.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…