Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom zou ik een oudere kat adopteren?

Jonge katjes zijn ontzettend schattig en vaak denken mensen aan een kitten als ze een kat in het gezin opnemen. Toch kan een oudere kat net zo lief en leuk zijn en heeft de oudere leeftijd voordelen. Geef jij zo'n lieverd op leeftijd een tweede kans?

Karakter van je kat

Eén van de grootste voordelen van een oudere kat, is dat het karakter bekend is. Hoewel de kat in het asiel misschien niet haar ware aard laat zien in verband met stress, kunnen de medewerkers mogelijk wel iets vertellen over haar verleden. Via de website Verhuisdieren.nl herplaatsen mensen rechtstreeks zelf hun kat. Je kunt dan alles over de kat te weten komen en je haar ontmoeten in haar eigen vertrouwde omgeving. Daarnaast vraagt een oudere kat minder aandacht dan een speelse kitten.

Voordeliger en mooi gebaar

Een oudere kat is voordeliger dan een kitten als zij geen chronische ziektes heeft. Je kat is gecastreerd/gesteriliseerd en heeft veel inentingen - als het goed is - al gehad. Vraag wel naar de medische historie van jullie nieuwe huisgenootje. Het adopteren van een oudere kat mag je best zien als een goede daad. Dierenasiels zitten redelijk vol en het is lastiger om een goed huishouden te vinden. Jij geeft een kat een beter leven en daar krijg je een hoop liefde en dankbaarheid voor terug!

Gezelschap voor je andere kat?

Overweeg je gezelschap voor je huidige kat in de vorm van een kattenvriendje? Bedenk dan goed of je eerste kat daar blij van wordt. Is jouw kat een rustige kat, neem dan liever geen kitten. Kittens zijn speels en druk. Probeer het karakter van de nieuwe kat goed te matchen met je bestaande huisgenoot. Laat de katten onder toezicht aan elkaar wennen en zorg dat ze zich kunnen terugtrekken. Een eigen mand, kattenbak en voer- en drinkbak zijn minimale vereisten voor goed samenleven.

En waarom kies ik nog meer voor een oudere kat?

We geven je nog een aantal redenen: 

  • een oudere kat is zindelijk en is bekend met een krabpaal
  • oudere katten zijn rustiger
  • de kans op vernieling in huis is kleiner 
  • een oudere kat past soms beter bij het huishouden

Een oudere kat beweegt minder onvoorspelbaar, is minder kwetsbaar en is vaak niet zo onder de indruk van kinderen. Check wel even of de kat kinderen gewend is; sommige katten worden juist herplaatst omdat zij niet zo goed met kinderen overweg kunnen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…