Bij Royal Canin®, doen we alles voor hond & kat.

Hoe introduceer ik een kitten bij mijn kind?

Katten kunnen fantastisch gezelschap zijn voor kinderen. Het hebben van een kat leert je kind wat verantwoordelijkheid is en wat het inhoudt om voor een dier te zorgen. Hoe leer je je kind respectvol om te gaan met je kitten?

Katten zijn niet alleen heerlijke gezelschapsdieren, ze leren kinderen ook dat het hebben van huisdieren verantwoordelijkheid met zich mee brengt en dat er elke dag voor dieren gezorgd moet worden. 

Het is belangrijk kinderen van te voren duidelijk te maken dat een kat of kitten geen speelgoed is. Zo voorkom je ongelukken en houd je zowel je kind als je nieuwe huisdier veilig. 

Leer je kinderen respectvol met je kitten omgaan

Kinderen, vooral jonge kinderen, zullen enthousiast zijn als er een kitten bij ze komt wonen. Ze zullen de hele dag met het dier willen spelen, haar optillen en overal mee naar toe willen nemen. Volwassen katten weten zich wel uit de voeten te maken als kinderen te druk worden of te veel van ze vragen, maar kittens soms nog niet. 

Het is dus van belang dat je je kinderen uitlegt dat je kitten geen speelgoed is, maar een levend wezen dat ook af en toe met rust gelaten moet worden. Laat je kind op een rustig moment kennis maken met je kitten, leg je kind de regels goed uit en laat ze, zeker in het begin, niet samen alleen. Zo houd je het voor beide veilig. 

Handige tips:

  • Vraag je kind op de grond te gaan zitten en rustig af te wachten tot je kitten vanzelf komt.
  • Leer je kind je kitten rustig en met respect te behandelen. Stimuleer je kind liever niet de kitten op te pakken. Als je kind de kitten toch op wil pakken, doe dat dan door één handje onder haar borst te houden en het andere handje onder haar achterste.
  • Als je kind met je kitten wil knuffelen, zorg dan dat dat niet te stevig gebeurt.
  • Leer je kind dat het pijn doet als er aan de staart of (snor)haren getrokken wordt.
  • Je kitten mag nooit aan het kopje of de nek worden opgetild.
  • Leer dat als je kitten slaapt, dat ze met rust gelaten wordt. Ze heeft haar slaap hard nodig om te groeien en indrukken te verwerken.
  • Lawaai en drukte kan je kitten angstig maken. Vraag je kind zich zeker in het begin een beetje rustig te houden rondom je kitten. 

Veiligheid voor kind en kitten

Je kunt verschillende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je kind of kitten niets vervelends overkomt.

  • Laat je kind in het begin niet alleen met je kitten spelen. Zo voorkom je dat je kind krabben oploopt of dat je kitten pijn gedaan wordt.
  • Leer je kind om geen eten van zichzelf aan je kitten te voeren. Dat is niet gezond voor je kitten en haar spijsvertering is nog erg gevoelig.
  • Ontworm je kitten tijdig. Sommige wormen kunnen overgebracht worden op mensen en met name kinderen zijn hier gevoelig voor. 

Raskat of huis-, tuin- en keukenkat?

Bedenk van te voren of je liever een raskat wil of een huis-, tuin- en keukenkat en of je deze wilt van een fokker of uit een asiel. Alle katten hebben een eigen karakter en de fokker of de medewerkers van het asiel kunnen je het een en ander over de karaktereigenschappen van de kat vertellen, of je helpen met het maken van de juiste keuze. 

Populaire rassen als gezinkat:

HEILIGE BIRMAAN – Aaibare en trainbare kat. Een Birmaan is sociaal en kan vaak zelfs mee wandelen aan een tuigje.

RAGDOLL – De Ragdoll is een rustige en zachtaardige kat die zich goed kan aanpassen en makkelijk is in omgang

PERZISCHE KAT – De Pers is een rustig en nuchter ras, een makkelijke huisgenoot. Hij past zich goed aan en hecht zich sterk aan zijn baas. Wel heeft de Pers voldoende rust nodig, hij moet een plekje hebben om zich te kunnen terugtrekken.

MAINE COON – Het is een populaire kat vanwege zijn makkelijke en kalme karakter. Hij is speels en actief en houdt van klimmen. Hij heeft veel ruimte nodig. Zijn vacht vraagt regelmatige verzorging.

Katten kunnen heel veel affectie geven en dankbare huisdieren zijn. Ze kunnen kinderen op een fijne manier een verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen en hen leren wat zorg inhoudt. Ze hebben tenslotte elke dag eten, drinken, aandacht en verzorging nodig. Door je kitten op de juiste manier aan je kind te introduceren en hen te leren wat je kitten nodig heeft, vergroot je de kans op een harmonieuze relatie tussen de twee. Zonder krabben of trauma’s.


Deel dit bericht

Article